Twee beeldhouwwerken keren terug naar Mechels straatbeeld

18 Juni 2021

Twee beeldhouwwerken keren terug naar Mechels straatbeeld

De beeldhouwwerken Job op de mesthoop van de Mechelse kunstenaar Jozef Willems en Adolescence, ma fille van Pieter Hendrik van Perck mochten deze week hun depot verlaten en werden respectievelijk geplaatst in de Onze-Lieve-Vrouwestraat en in de Kruidtuin.

“Jef Willems volgde aan de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten les bij de bekende Joseph Tuerlinckx, die onder meer het standbeeld van Margaretha Van Oostenrijk maakte. Rick Van Perck kreeg dan weer les van Jef Willems”, legt schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer uit. “Blij dat we deze iconische werken terug in de openbare ruimte kunnen brengen. Mechelen investeert niet alleen in jong artistiek talent, maar eert ook de kunstenaars uit haar verleden.”

“De afwezigheid van beide werken in het straatbeeld heeft de Mechelaars dan ook duidelijk beroerd”, gaat schepen van openbare werken Patrick Princen verder. “We kregen hier geregeld vragen over, onder meer van Eric Creve, die op Facebook de erfgoedpagina Borrelend & Bruisend Oud & Nieuw Mechelen beheert. We zijn dan ook net als hem verheugd dat de puzzel van onze historische stad weer net dat tikkeltje completer is.”

Nieuwe sokkels
Job op de mesthoop dateert uit 1891. Het beeld stond lange tijd naast de ingang van het ziekenhuis aan de Zwartzustervest. Bij de herbestemming van de site kwam het beeld in het depot terecht. Nu is er een nieuwe plek gevonden voor het beeld van Jozef Willems, vlakbij de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.

Een tweede beeld is Adolescence, ma fille van Pieter Hendrik van Perck, een leerling van Jozef Willems. In de volksmond noemen veel Mechelaars het werk 'het meisje met de hazewind'. Drie jaar geleden verdween het uit de Kruidtuin omdat het te kwetsbaar werd. Na restauratie kwam het meisje deze week op dezelfde plek in de tuin terug te staan, dit keer op een nieuwe sokkel die qua kleur, afmetingen en onderhoud beter in de natuurlijke omgeving past.

Het kostenplaatje voor de restauratie van de twee beelden bedroeg 7450 euro excl. BTW. Twee andere bekende kunstelementen uit de openbare ruimte zijn nog in behandeling: de visfonteinen op de IJzerenleen – waarvan de sokkels worden gezandstraald en de vissen schoongemaakt – en de roos van Beethoven op de Haverwerf – die door vandalen werd vernield en dus opnieuw gegoten en gelast dient te worden. Wanneer beide elementen teruggeplaatst worden, is nog niet duidelijk.