Twaalf Mechelse horecazaken krijgen dementievriendelijk label

21 Juni 2023

Twaalf Mechelse horecazaken krijgen dementievriendelijk label

“Mechelen is sinds 2017 een dementievriendelijke stad. Dit houdt in dat we als stad samen met verschillende partners extra inspanningen doen om mensen met dementie zo lang en zo comfortabel mogelijk te laten deelnemen aan het sociaal leven. Ook uitbaters van horecazaken spelen daarbij een belangrijke rol."

Twaalf Mechelse horecazaken krijgen van de stad het label ‘dementievriendelijke horecazaak’ na het volgen van een vormingstraject rond dementie. Daarin leerden ze hoe te reageren op bepaalde situaties of hoe te communiceren met mensen die vergeetachtig of verstrooid overkomen. De campagne is een samenwerking tussen Stad Mechelen, het Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN en de Alzheimerliga.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Dementie is een ziektebeeld waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Voorbeelden van symptomen zijn geheugenproblemen, aandachtsproblemen en verandering in taal begrijpen, spreken, stemming en gedrag. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

“Mechelen is sinds 2017 een dementievriendelijke stad. Dit houdt in dat we als stad samen met verschillende partners extra inspanningen doen om mensen met dementie zo lang en zo comfortabel mogelijk te laten deelnemen aan het sociaal leven. Ook uitbaters van horecazaken spelen daarbij een belangrijke rol. Bovendien ligt de focus dit jaar ook op toegankelijkheid in horeca en op evenementen. Enkele weken geleden stelden we dan ook samen met Mechelen Feest het charter ‘Toegankelijk feesten’ voor. De vorming rond dementievriendelijke dienstverlening past dan ook binnen de focus die we hebben bepaald samen met adviesraad Buitengewoon Meedoen”, zegt schepen voor senioren, toegankelijkheid en participatie Rina Rabau Nkandu.

“Een klant kan bijvoorbeeld moeilijkheden hebben om te betalen of onrustig gedrag vertonen. Niet altijd makkelijk voor uitbaters en personeel om daarmee om te gaan. Maar met de juiste communicatietips of kleine aanpassingen in de zaak lukt het wel. Zo kunnen we een horecabezoek ook voor mensen met dementie en hun mantelzorgers zo aangenaam mogelijk maken en hen laten voelen dat ze welkom zijn, dat de horecazaak kennis en begrip heeft voor hun situatie”, aldus de schepen.

De twaalf dementievriendelijke horecazaken zijn: Restaurant ‘t Witte Goud, Cosma, TokoTien, Brasserie Carlton, Het Kunstuur Café, Maneblusser City, Bar Popular, Ankertje aan de Dijle, Beans Bar, Café Het Maanlicht, Bar Moemoe en Kato Gâteaux. Twee van hen zijn er zich dankzij de campagne van bewust geworden dat de weg naar de wc niet heel duidelijk is en de pictogrammen best aangepast worden. Een van de restaurants denkt er ook over om het menu aan te passen met foto’s. Er zal vanuit de stad jaarlijks een terugkommoment georganiseerd worden om de kennis op peil te houden.

70% van de personen met dementie woont thuis in hun vertrouwde omgeving. De kans is dus groot dat ze ook weleens een café of restaurant bezoeken. Herman Wauters, dementie-expert van Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN: “Zowel op Vlaams niveau als op stedelijk niveau slaan we de handen in elkaar om horecauitbaters en bij uitbreiding later ook alle handelaars bewust te maken van wat dementie precies is en hoe je best kan reageren wanneer er een persoon met dementie een winkel binnenkomt. Door na te denken over wat er nodig is om het mensen met dementie aangenaam te maken en even stil te staan bij een aantal casussen draag je er als horecauitbater toe bij dat mensen met dementie er blijven bij horen. Mantelzorgers en mensen met dementie zullen je dankbaar zijn voor je inzet en het is een meerwaarde voor een dementievriendelijke stad Mechelen.”

De Mechelse horecazaken die de vorming hebben gevolgd krijgen van de stad Mechelen een certificaat ‘dementievriendelijke horeca’ en een embleem om op een zichtbare plaats in hun restaurant, brasserie of café te zetten met daarop een vergeet-mij-nietje, het logo van dementievriendelijke stad. Het geeft aan dat zij speciale aandacht hebben voor communicatie, geduld en tijd nemen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De Alzheimerliga verspreid ook kaartjes met acht tips voor dementievriendelijke horeca.

www.mechelen.be/dementie