Tivoli focust op kinderen en dieren met een aantal nieuwe initiatieven

12 Mei 2015

Tivoli focust op kinderen en dieren met een aantal nieuwe initiatieven

Het gaat goed met het Tivolipark. Zeker de laatste jaren zit het park in de lift. Het aanbod in het park werd de laatste jaren dan ook stelselmatig opgetrokken en er wordt continu gezocht naar nieuwe manieren om parkbezoekers aan te trekken en hun verblijf zo aangenaam en interessant mogelijk te maken. Ook bij de start van het nieuwe zomerseizoen heeft het park weer enkele vernieuwingen en verbeteringen in petto:  

Succesverhaal Kadodder blijft groeien

De figuur van Kadodder is ondertussen onlosmakelijk verbonden met het Tivolipark. Er is natuurlijk het zingende figuurtje op het Neerhof, het Kadodderpad en de Kadodderwandelingen, maar er zijn ondertussen ook een prentenboek, een cd, een dierenvriendenboekje en enkele gadgets.

 

Toch kan dit verhaal nog verder uitgebreid worden met nieuwe realisaties:

"Op het neerhof staan 2 superleuke groeimeters voor kinderen met figuren die voorkomen in de boerderijwandelingen. In het park zelf staan dan weer nieuwe kindvriendelijke wegwijzers: Kinderen kunnen gemakkelijk zelf de weg vinden naar de dieren van de boerderij en de parkinfrastructuur aan de hand van aantrekkelijke en speelse wegwijzers", aldus schepen van leefmilieu Marina De Bie. De tekeningen zijn herkenbaar en refereren naar de dieren op de voelhuisjes van het Kadodderpad. Ook zijn er nuttige aanwijzingen zoals toilet, EHBO, knuffelhoek, telefoon, info, verloren voorwerpen, luiertafel, ...

Op het neerhof staat een ideeënbus waar kinderen en volwassenen hun vragen, opmerkingen of ideeën kunnen deponeren.

 

Tweede knuffelhoek

De kinderboerderij is bij uitstek de plek om direct in contact met dieren te komen. Om dit contact te stimuleren werd er een tweede knuffelhoek gecreëerd. Onder begeleiding van een ervaren dierenverzorger mogen de kinderen op een verantwoorde manier enkele dieren knuffelen zoals geitjes, een schaap, konijnen en kippen. "Dagelijks zijn er 'vaste' knuffelmomenten tussen 15u en 16u (ook tijdens weekends en feestdagen). In de knuffelhoek is een schuilgelegenheid gebouwd waar de dieren zich kunnen terugtrekken als ze even geen zin hebben in knuffelen. Op deze manier zorgt men ervoor dat het contact tussen mens en dier voor beiden een leuke ervaring is", aldus nog De Bie.

 

Blotevoetenpad

Blootvoets lopen is een sensatie die verloren is gegaan. Voetzolen zijn naast mond en handen belangrijk voor onze tastzin.

De kinderen wandelen over een smal wandelpaadje over verschillende natuurlijke ondergronden en texturen (bestaande uit zand, modder, water, houtsnippers, grind, hout, stenen, schors, ?). Ze voelen koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend. Tijdens het lopen op blote voeten over diverse ondergronden worden alle zintuigen geactiveerd. Het is een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien.

Het pad wordt in een educatieve vorm aan particulieren en scholen aangeboden (met begeleiding en met nog andere voelspelletjes).

 

Educatieve bijenstand

In de bijenhal verzorgen 2 imkers een tiental bijenvolken. Een belangrijk werk:

"De situatie van honingbijen en wilde bijen verslechtert de laatste jaren in snel tempo. Nochtans zijn bijen belangrijke bestuivers van wilde planten en van heel wat land- en tuinbouwgewassen", aldus nog de schepen. "Daarom zetten we niet alleen in Tivoli in op bijen. Er is ook aandacht voor bijenvriendelijke planten bij het aanleggen van perken, de bloementorens en de recente editie van 'Fleur je straat' op."

In de bijenhal werd een educatief bijenklasje ingericht waar scholen en bezoekers kunnen kennismaken met de wondere bijenwereld. Aan de hand van 3D-modellen van bijen en bloemen komen kinderen heel wat te weten over de anatomie, de taakverdeling in de bijenstaat, communicatie bij bijen, bijenproducten en de invloed van bijen op de natuur. Ze proeven van de honing, ontdekken was en stuifmeelpollen.

In de bijenhal is een doorkijk-bijenkast te bezichtigen, zodat men de bijen kan bestuderen zonder het risico gestoken te worden (eind april tot eind september). Op woensdagnamiddag wordt de bijenhal opengesteld voor alle belangstellenden en vertelt de imker alles over de uitrusting van de imker en de honingproductie.

De kinderboerderij organiseert op afspraak geleide bijenwandelingen voor kinderen (en particulieren). Er worden eveneens zaadpakketjes voor een bloemenweide meegegeven. In het nieuwe labo bestuderen de kinderen de bijen met een microscoop.

 

Extra focus op dierenwelzijn

In de natuur zijn dieren de ganse dag druk bezig met het zoeken naar voedsel, het controleren van hun territorium, het maken van een nest en met allerlei sociaal gedrag. Om te zorgen dat ze zich ook als huisdier prettig blijven voelen, is het belangrijk om te zorgen dat ze dit soort gedrag kunnen uitvoeren.

Een dier voelt zich het best in een omgeving waarin hij zijn natuurlijk gedrag kan vertonen en die hem geen stress, pijn of angst bezorgt. Kippen willen scharrelen, schapen moeten de rust hebben om te herkauwen, geiten moeten kunnen klimmen, konijnen willen knagen en varkens hebben ruimte en nood aan wroeten en bijten.

Bij de medewerkers van de kinderboerderij staat het welzijn van de dieren voorop. De kinderboerderij vervult immers ook een voorbeeldfunctie. De bezoekers krijgen enkele praktische tips mee om zelf toe te passen bij hun huisdieren.

De medewerkers van de kinderboerderij hebben een uitloop voor de konijnen gerealiseerd waar de diertjes dagelijks kunnen rondcrossen en allerhande afleidingsmateriaal krijgen aangeboden. Dit jaar wordt er eveneens gezorgd voor een prikkelrijke omgeving met spelmateriaal voor de kippen, varkens en pony's.

 

Duurzame kastanjehouten afrasteringen voor de dierenverblijven

Kastanjehout is zo duurzaam dat het zonder chemische behandeling kan gebruikt worden. Door het uitzonderlijk hoog gehalte aan looistoffen is het van nature bestand tegen vocht en schimmels. De kastanje hakhoutbossen vernieuwen zichzelf voortdurend want uit de stronken lopen steeds nieuwe loten uit. De natuurlijke kromming van het hout geeft een karaktervolle en rustieke uitstraling aan de afsluiting.

In de kinderboerderij wordt kastanjehout gebruikt voor het omheinen van al de dierenverblijven en de weiden.