Tattoos for charity brengt 1620 euro op ten voordele van Natuurpark Rivierenland

03 Juni 2023

Tattoos for charity brengt 1620 euro op ten voordele van Natuurpark Rivierenland

“Tattoos zou je niet direct inbeelden bij termen zoals Erfgoeddag en Natuurpark Rivierenland, maar dankzij de Erfgoedcel en het beestige thema van deze editie van de Erfgoeddag werd dit toch realiteit."

Liefhebbers konden zich van midden maart tot eind april laten tatoeëren door de tatoeëerders in opleiding van Rebels & Rustlers. De opbrengst van de tattoos ging integraal naar Natuurpark Rivierenland. De inzamelactie was een groot succes. Tijdens Erfgoeddag gingen de tatoeëerders zelfs live aan de slag in bibliotheek Het Predikheren. Ze plaatsten ter plekke negen prachtige dierentatoeages.

Elke maand steunt Rebels & Rustlers, de tattoostudio van oud-KV Mechelen-speler Seth de Witte en Gianni Fiermans, een goed doel. De opbrengst van de tattoos die ze die maand zelf plaatsen, gaat volledig naar dat goede doel. In maart en april was het de beurt aan Natuurpark Rivierenland, een afdeling van Natuurpunt. De actie bracht maar liefst 1620 euro op.

Natuurpark Rivierenland was niet toevallig het goede doel tijdens die periode. De actie kaderde binnen Erfgoeddag. Het thema dit jaar was ‘Beestig!’. Door gesprekken tussen bibliotheek Het Predikheren en Erfgoedcel Mechelen, de lokale coördinator voor Erfgoeddag, ging de bal aan het rollen. Wat eerst slechts een ‘zot idee’ was, kreeg al snel echt vorm.

“Tattoos zou je niet direct inbeelden bij termen zoals Erfgoeddag en Natuurpark Rivierenland, maar dankzij de Erfgoedcel en het beestige thema van deze editie van de Erfgoeddag werd dit toch realiteit. De Erfgoedcel speelde hierin dan ook een verbindende rol zodat duurzame nieuwe samenwerkingen zoals deze vorm kunnen krijgen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe vernieuwende initiatieven kunnen ontwikkeld worden door de juiste mensen samen te brengen,” vertel schepen van Cultuur Björn Siffer.

Ook schepen van parken en stadstuinen Patrick Princen is enthousiast over de actie: “Een bijzonder initiatief dat we natuurlijk met plezier in de verf zetten. We zetten ons graag achter het uitbreiden van Natuurpark Rivierenland, maar dat kost natuurlijk ook geld. Het is dus een eer dat zij dit goede doel hebben gekozen en dat op een dag als Erfgoeddag. Zo zorgde Rebels & Rustlers voor een unieke actie dat het natuurlijk erfgoed dat we in stand houden in Natuurpark Rivierenland in beeld brengt door middel van tattookunst.”

Beestige tattoos

Zo werd het idee van “één beestige dierentatoeage als promostunt” plots een uitgebreide samenwerking tussen Rebels & Rustlers, Natuurpark Rivierenland, Het Predikheren en Erfgoedcel Mechelen. De tattoostudio vond niet enkel een goed doel voor hun maandelijkse actie, ook Het Predikheren raakte geïnspireerd. Zij zetten een expo op rond de symboliek van dieren en de huid als drager van verhalen.

Op Erfgoeddag, de hoogdag van het cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel, verhuisden de tatoeëerders van Rebels & Rustlers hun stoelen voor één dag naar Het Predikheren. Zij zetten de expo die dag om in de praktijk en plaatsten live dierentattoos met daarachter een speciale betekenis.

De Animalinas-route

Mensen konden kiezen uit een reeks unieke designs. Een deel daarvan was geïnspireerd op dieren die voorkomen op de Animalinas-route van Natuurpark Rivierenland. Een veertigtal mensen liet een dier tatoeëren, wat leidde tot een succesvolle inzamelactie.

Nils Iwens van Natuurpark Rivierenland is dan ook enthousiast over het resultaat: “Met dit soort samenwerkingen tonen onze vrienden van Rebels & Rustlers dat je de natuur in je buurt op heel wat verschillende manieren kan helpen. Dit initiatief op het snijvlak van cultuur en natuur draagt bij aan het draagvlak voor natuurbehoud in onze regio. Natuurpark Rivierenland is Rebels & Rustlers dan ook zeer dankbaar voor het aangegane engagement.”

De Animalinas-route, die als inspiratie diende voor de tatoeages, is momenteel 50 km lang en verbindt de versnipperde natuur in Rivierenland. De route strekt zich uit over 13 gemeenten, waaronder Mechelen. Onderweg maken wandelaars kennis met de dieren uit het natuurpark aan de hand van graffitikunstwerken. Op termijn is het de bedoeling dat de route 100 km lang wordt en er 30 verschillende graffitiwerken te vinden zijn. Er zullen nog kunstwerken geschilderd worden in Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Kampenhout.