Stopplaats Planckendael wordt onderzocht

02 Mei 2012

Stopplaats Planckendael wordt onderzocht

De NMBS zal een stopplaats aan dierenpark Planckendael in Muizen onderzoeken. De spoorwegmaatschappij heeft een brede denkoefening gestart over nieuwe stopplaatsen en zal daarbij ook de inrichting van een nieuwe stopplaats aan Planckendael bekijken. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) geantwoord op een vraag van Mechels Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Calvo reageert tevreden: "De stopplaats is zeker niet voor morgen, maar het is al goed nieuws dat de stopplaats wordt onderzocht". In zijn vraag vroeg Calvo om de stopplaats minstens te onderzoeken en dat zal dus ook gebeuren. Het groene Kamerlid is van plan het dossier verder op te volgen. "Dat is ook nodig. Nieuwe stopplaatsen komen er nooit op 1,2, 3 en meestal worden ze pas gerealiseerd pas na lang aandringen. Aangezien ook Planckendael zelf vragende partij is, zal het dossier echter niet zomaar van de agenda verdwijnen", meent Calvo. De realisatie van de stopplaats zal ook opgenomen worden in het programma van Vld-Groen-m+ voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. "Maar het is natuurlijk de NMBS die beslist of er een stopplaats komt of niet. Daarom is het zo belangrijk dat de minister heeft aangegeven de stopplaats te willen onderzoeken", oordeelt Calvo.

Calvo acht de tijd rijp voor een stopplaats aan Planckendael. Op dit moment gebruiken bezoekers van Planckendael vooral de auto. Er komen gemiddeld jaarlijks 735 000 bezoekers naar Planckendael en amper 5% daarvan komt met de trein. "Dat is veel te weinig", aldus Calvo.

Een extra stopplaats ter hoogte van Planckendael op de spoorlijn richting Halle en Vilvoorde zou dat kunnen veranderen. "Samen met de bestaande ontsluiting via de boot zou de stopplaats een meer duurzame mobiliteit van en naar Planckendael mogelijk maken", aldus Calvo, tevens voorzitter van Groen Mechelen en lijstduwer van de stadslijst Vld-Groen-m+.