Stiltetuin heropent na geslaagde restauratie

18 September 2021

Stiltetuin heropent na geslaagde restauratie

Sinds maart 2019 kan de Mechelaar helemaal tot rust komen in de tuin van het Aartsbisschoppelijk paleis. Deze allereerste officiële stiltetuin in Mechelen sloot de poorten op 25 februari omwille van restauratiewerken. Maar sinds begin september kan iedereen er weer drie dagen per week genieten van de heerlijke rust en natuur. Tijdens Autoloze Zondag op 19 september zal de rust, stilte én gezonde lucht er zelfs allesoverheersend zijn, voorspelt schepen van Parken, Natuur en Groenontwikkeling, Patrick Princen.

De renovatie van de tuin had als voornaamste doel het herstellen van de erfgoedwaarde en het historisch karakter van de tuin, grotendeels zoals deze in de 19e eeuw werd ingetekend. Daarnaast zorgt de vernieuwde inrichting ook voor een betere afscheiding tussen het publiek gedeelte en het private woongedeelte van Aartsbisschop Jozef De Kezel. 

Schepen Patrick Princen nodigt alle Mechelaars uit om zeker dit weekend tot rust te komen in de stiltetuin en volop te genieten: “Tijdens Autoloze Zondag zal je meer dan ooit de rust, stilte én gezonde lucht kunnen ervaren in de Aartsbisschoppelijke tuin. Bezoekers mogen zich bovendien verwachten aan heuse ha-ha-erlebnis.”  

Voor de herinrichting van de tuin werd namelijk gewerkt op basis van de plannen van net voor de Eerste Wereldoorlog. De tuin bestond toen uit twee helften op beide oevers van de Melaan. Deze vliet kan niet opengelegd worden omdat de hoofdriolering zich in de historische bedding bevindt. Daarom is er gekozen voor de aanleg van een zogenaamde ha-ha om het tracé van de Melaan deels te reconstrueren. Een ha-ha is eigenlijk een droge gracht met aan de ene kant een steile muur en aan de andere kant een glooiende helling die de illusie geeft van een ononderbroken landschap. 

De stiltetuin in de tuin van het Aartsbisschoppelijk paleis kwam er na een intensieve samenwerking tussen Stad Mechelen, Provincie Antwerpen en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. De tuin is erg belangrijk voor het parkenplan dat de stad sinds enkele jaren uitrolt om zo elke Mechelaar de kans te geven om ook in het stadscentrum en de omliggende wijken dichtbij van de nodige natuur te kunnen genieten.

Meer info: www.mechelen.be/stilte-tuin-tuin-aartsbischoppelijk-paleis