Eerste stiltebos van Mechelen komt in Tivolipark

09 Maart 2022

Eerste stiltebos van Mechelen komt in Tivolipark

Op de vroegere oostelijke grindparking van het Tivolipark komt binnenkort het eerste stiltebos van Mechelen, een realisatie in het kader van het themajaar ‘zinderende stilte’. Doordat er een nieuwe bezoekersparking werd aangelegd in de Eikestraat, ontstond er in het park zelf ruimte voor de creatie van een groene oase van rust. De aanplanting gebeurt op zaterdag 26 maart en wie wil mag komen helpen.

De parking aan de kant van de Liersesteenweg, in de Tivolilaan, beslaat zo’n 3300 m². Op 1350 m² hiervan komen 4055 nieuwe bomen en struiken. De bestaande bomen blijven staan. Het stiltebos zal enkel voor voetgangers bereikbaar zijn. Daarvoor blijft het bestaande smalle grindpad als doorgang dienen.

Miyawaki
In samenwerking met drie partners wordt dit bos aangeplant als een ‘urban forest’ volgens de Miyawaki-methode. Dit is een stedelijk minibos met uitsluitend inheemse soorten waarbij men de bodem grondig voorbereidt en het bosgoed zeer dicht op elkaar aanplant. Hierdoor groeit het bos exponentieel in de eerste jaren. Op deze manier wordt er heel snel een groenscherm gevormd dat een bosgevoel creëert en een enorme toename aan biodiversiteit genereert.

Patrick Princen, schepen van natuur- en groenontwikkeling, vertelt: “Natuur in de stad vervult heel wat belangrijke functies. Mensen de kans bieden om rust en stilte op te zoeken is daar één van. Het themajaar ‘zinderende stilte’ is het ideale moment om het eerste stiltebos van Mechelen aan te planten. Gezien de ligging in een uithoek van het park is de voormalige grindparking de ideale locatie hiervoor. Na ontharding kan 1500 m² van dit 3000 m² grote gebied bijkomend bebost worden. In het stiltebos komen verschillende open plekken met zitgelegenheden bestaande uit bomenstammen en dergelijke. Als toegang tot het park wordt een smal grindpad behouden, door het bos en als verbinding tussen de open plekken worden een pad uit boomschors aangelegd.”

“We vieren dit jaar de stilte. Dat doen we niet alleen met eenmalige activiteiten. Maar ook door extra plekken van stilte en ontmoeting te realiseren – voor altijd. Het stiltebos is daar het perfecte voorbeeld van. We creëren een plek waar mensen in alle rust kunnen onthaasten, tijdens een drukke periode of na een groot feest. Stilte is dus iets wat ook na het themajaar zal blijven nazinderen”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest.

Oproep vrijwilligers
Het plantgoed gaat op zaterdag 26 maart in de grond met behulp van vrijwilligers. Patrick Van Assche van Klimaan vzw uit: “Je hoeft je niet in te schrijven of aan te melden, iedereen is de hele dag door welkom om te helpen! We beginnen ’s morgens vroeg en gaan door tot we klaar zijn. Breng een schop mee en doe werkhandschoenen aan. Wij zorgen voor de rest.”

Voor de aanplant van het stiltebos kan de stad rekenen op partners met verschillende expertisevelden:

  • Urban Forest is gespecialiseerd in de aanleg van dergelijke bossen, binnen en buiten België. Zij staan in voor de opmaak van het aanplantingsplan, de verbetering van de grond en het voorzien van het bosgoed.
  • Klimaan vzw engageert zich voor het aanplanten van het bos met vrijwilligers onder begeleiding van Urban Forest. Een halfjaarlijks onderhoud van de bodem zal eveneens door vrijwilligers van Klimaan gebeuren onder begeleiding van Urban Forest.
  • SUGI financiert via funding projecten waar bosaanplantingen volgens de Miyawaki-methode gekoppeld worden aan natuureducatie en lokale participatie.
  • Stad Mechelen zorgt voor de ontharding van de parking en ondersteunt de aanplant logistiek door het voorzien van mest, compost en stro.