Mechelen organiseert ‘stille’ museumbezoeken

03 Mei 2022

Mechelen organiseert ‘stille’ museumbezoeken

Op donderdag 5 mei opent De Garage haar deuren voor een stil bezoek. In april gebeurde dat al een eerste keer. Tijdens dit bezoek staan alle muziek- en geluidsfragmenten uit, wordt verwacht alle gsm’s op stil te zetten en kan maar een beperkt aantal bezoekers binnen. Een stil bezoek moet een beleving bieden waar rust wordt behouden om je als bezoeker in alle stilte visueel te laten prikkelen. 

Foto: © WeDocumentArt

“Stilte kan op veel manieren zeer betekenisvol zijn. Denk maar aan de impact van een stomme film, de rust op een notenbalk of een bewuste witregel tussen een tekst. En ook de beeldende kunst draagt al eeuwenlang bij tot verstilling”, vertelt schepen voor cultuur, Björn Siffer. “Met het Stil Bezoek zorgen we er vanuit onze museumwerking voor dat kunst ook vrij van hinderende auditieve prikkels beleefd kan worden. Een verademing in een wereld op sneltempo, waar lawaai soms het enige middel lijkt om gehoord te worden.”

“Stilte voor de geest is als slaap voor het lichaam, en een uurtje in en prikkelarme ruimte kan een groot verschil maken. Als cultuurhuis voert De Garage een inclusieve aanpak en doet voor dit Stil Bezoek extra inspanningen om het toegankelijk te maken voor alle Mechelaars die om welke reden dan ook nood hebben aan prikkelarme activiteiten”, vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen voor onder meer toegankelijkheid. "Ook het themajaar Zinderende Stilte staat voor ontmoeting in alle stilte. Het is een kans om natuur, kunst en cultuur op een prikkelluwe manier te beleven."

Inclusieve dynamiek

Het Museum Hof van Busleyden is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van een inclusieve dynamiek. Er werd een medewerker aangesteld die expert is in deze materie en een specifiek publieksaanbod voor het Museum ontwikkelt om aan alle noden van alle bezoekers te kunnen beantwoorden. Een stiltebezoek, of prikkelarm bezoek, sluit mooi aan bij het Stiltejaar maar maakt deel uit van het structureel beleid dat het stedelijk museum voert.

"Sinds de zomer van vorig jaar hebben we verschillende testbezoeken met groepen en ervaringsdeskundigen georganiseerd in Museum Hof van Busleyden. In april zijn we dan gestart met het structureel aanbod van een stiltebezoek elke eerste donderdag van de maand, bij tentoonstellingen van het Museum, in de vaste opstelling van het Museum en in De Garage", stelt Kristl Strubbe, algemeen directeur Museum Hof van Busleyden. "Waar dit in Nederland al vaker gebeurt, is Museum Hof van Busleyden een voortrekker in Vlaanderen. Wij zijn wellicht het enige landelijk erkende museum dat prikkelarme bezoeken structureel aanbiedt."

Momenteel loopt in De Garage de expo ‘The Bigger the Short, the Sweeter the Bottom’ van William Ludwig Lutgens. Op donderdag 5 mei kun je er terecht van 18 uur tot 22 uur voor het Stil Bezoek. De standaard toegangstarieven gelden.