Stijgende energiekosten? Stad Mechelen, uw routeplanner naar minder verbruik

24 Augustus 2022

Stijgende energiekosten?  Stad Mechelen, uw routeplanner naar minder verbruik

Uitgebreid aanbod van begeleiding, advies, opvolging en goedkope leningen via de stad.

De urgentie is groter dan ooit. De energiekosten blijven maand na maand stijgen, we ondervinden de klimaatproblematiek aan den lijve via hittegolven, droogte en bosbranden. Een historische stad als Mechelen heeft logischerwijs ook een hoog percentage oude woningen. Heel wat van die oude woningen zijn vandaag helaas weinig energie-efficiënt. Klimaatneutraal worden is een gezamenlijke doelstelling en dus voorziet de stad een brede waaier aan ondersteuning om de Mechelaar op weg te helpen.   

Schepen Patrick Princen van energie en klimaat vertelt: “Heel veel Mechelaars willen graag stappen zetten om hun woning te verbeteren, maar er blijven wel nog altijd veel drempels op het pad. Het aanbod en de mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat alles uitzoeken een hele uitdaging is. Door de hoge energieprijzen is het vandaag juist interessant om te investeren. De terugverdientijd is immers korter. De investeringskost blijft voor velen echter een grote drempel. Daarom is het belangrijk om van bij het begin een goed plan te hebben om stap voor stap de woning te verbeteren, beroep te doen op premies of op een goedkope lening. We spelen hier de rol van routeplanner: we helpen om je bestemming te bereiken en sturen je zonder probleem voorbij elke hindernis op de weg.” 

Energie-routeplanning 
Via Energiepunt Mechelen en Mechelen Klimaatneutraal wil de stad een GPS zijn voor de Mechelaar. Schepen Princen: “Het is onze bedoeling dat we op elk moment in een renovatietraject een duwtje in de rug kunnen geven of de drempels wegwerken die mensen ervan kunnen weerhouden te renoveren. Goede basisinformatie is de cruciale eerste stap: meten hoeveel je verbruikt en waar het grootste verlies zit. Maar ook de juiste objectieve informatie hebben over welke opties je hebt en waar je waarvoor terecht kan. Daarna is vooral advies op maat cruciaal: ‘Welke stappen kun je zetten om je huis te verbeteren?’, ‘Welke technieken zijn best geschikt voor jouw woning’, ‘Waar begin je best mee?’, ‘Hoe pak je alles concreet aan?’. Met dit soort vragen kun je terecht bij onze experten, maar je hebt evengoed een groot aanbod aan online tools die je op of via onze website kunt terugvinden. Voor wie eerst rustig zelf alles wil bekijken, is dat ideaal. Voor de realisatie zelf kun je beroep doen op bv. samenaankopen of op het aannemerscollectief om een goede aannemer te vinden. Ook het vinden van een lening op maat kan via de stad.” 
 
Mechelse Energielening 
De Mechelse energielening is een belangrijk onderdeel van de ondersteuning die de stad biedt. Met dit aanbod kan elke Mechelaar die dat wil een lening aan 1% JKP krijgen van maximaal 15 000 euro voor energiebesparende maatregelen. Dit aanbod werd opgestart in oktober in 2020 en loopt tot eind dit jaar. Patrick Princen: “Het is onze ambitie om jaarlijks 2,5 à 3% van de woningen op ons grondgebied te renoveren. We kunnen in totaal 200 Mechelse Energieleningen aanbieden. Er is zeker nog marge voor nieuwe aanmeldingen, maar dit moet wel voor 15 november gebeuren. Vanuit Vlaanderen zijn er bovendien nog andere kredietopties: voor een doelgroep van mensen met een lager inkomen of in sommige gevallen bij de aankoop of het erven van een woning met slechte energieprestaties. Bovendien werd het premiesysteem vereenvoudigd en gebundeld: vanaf 1 oktober kun je ‘Mijn VerbouwPremie’ vanuit Vlaanderen aanvragen.” 
 
Knal! 
Steeds meer mensen vinden de weg naar het aanbod van de stad: het aantal aanvragen of contacten met de betrokken diensten stijgt gestaag. “Om de groeiende interesse op te vangen hebben we extra personeel aangeworven. Het aanbod zowel on- als offline is zeer uitgebreid, maar toch merk ik dat nog veel Mechelaars de juiste weg nog niet gevonden hebben. We blijven dus extra inzetten op communicatie en grijpen elke kans aan om dit aanbod onder de aandacht te brengen. Denk maar aan de communicatie in de ‘Nieuwe Maan’ of via de Klimaatkrant. Binnenkort organiseren we samen met Klimaan zelfs een heus energiefestival! Tijdens deze tweedaagse op 1 en 2 oktober kom je alles te weten over de aanpak van de klimaatcrisis en het aanbod van de stad, maar er zijn evengoed interessante workshops en lezingen te volgen. Begin september maken we het volledige programma bekend.” 

------------