Steegje naast De Zalm wordt stilteplek

24 Augustus 2022

Steegje naast De Zalm wordt stilteplek

“In een stadsomgeving trekken allerlei prikkels voortdurend de aandacht, een stilteplek kan een plek zijn om tot rust te komen”

Stad Mechelen heeft beslist om het steegje gelegen naast het pand De Zalm in gebruik te geven aan enkele buren om er een stilte- en ontmoetingsplek te creëren.

Naast het pand De Zalm bevindt zich een steegje en open ruimte waarop verschillende aanpalers een uitweg hebben. Dit steegje maakt kadastraal deel uit van het complex De Zalm en ligt er momenteel onverzorgd en verwilderd bij. Stad Mechelen heeft beslist dat het eigendom De Zalm kan worden opengesteld als tijdelijk samentuintje en als ontmoetingsplek voor de buurt. “In een stadsomgeving trekken allerlei prikkels voortdurend de aandacht, een stilteplek kan een plek zijn om tot rust te komen”, zegt gemeenteraadslid Fabienne Blavier.

“De vraag naar het gebruik van de tuin werd mij gesteld door een aantal bewoners. Velen wonen in die buurt in een appartement zonder tuin. Het probleem was echter dat het pand De Zalm, waartoe de tuin behoort, te koop staat. Toen dacht ik: we creëren met de stad via MEST tijdelijke invullingen van leegstaande gebouwen en winkelpanden, dus waarom ook niet voor tuinen? En zo kwamen we tot deze prettige en nuttige invulling in overeenkomst met de buurt”, vertelt gemeenteraadslid Tine Van den Brande. 

Schepen Koen Anciaux van eigendommen moedigt dit soort initiatieven van bewoners aan: “Waar het mogelijk is zullen we stilteplekken blijven openstellen voor de buurten. In dit geval zullen we als stad in samenspraak met de gebruikers eenmalig het afval in het steegje opruimen en het nodige groenonderhoud uitvoeren. Zo kan de buurt direct samenkomen en genieten van de rust.”

Er zal een gebruiksovereenkomst worden opgemaakt met de vertegenwoordigers van de buurt. De voorwaarden voor het gebruik zijn onder andere dat het steegje enkel overdag gebruikt mag worden en enkel toegestaan is voor ‘zachte’ dagactiviteiten van buurtbewoners. Er mag op geen enkele manier overlast ontstaan. Het poortje dat toegang geeft tot het steegje dient ’s avonds te worden afgesloten door de gebruikers. Bij verkoop van het pand stopt de overeenkomst.