Stadsbestuur trekt naar de wijken en dorpen

03 Juni 2023

Stadsbestuur trekt naar de wijken en dorpen

“Maar daar komt nu verandering in”, gaat schepen van participatie Rina Rabau Nkandu verder. “Vanaf maandag 5 juni starten we met een aangepast concept. We trekken opnieuw naar de wijken en dorpen."

Traditiegetrouw gaat het wekelijks college van burgemeester en schepenen door op maandag in het Huis van de Mechelaar. Maar daar komt vanaf maandag 5 juni verandering in. Vanaf dan vergadert het stadsbestuur één keer per maand op locatie in één van de wijken en dorpen. Het stadsbestuur neemt op die manier de gelegenheid om op stap te gaan in de wijken en dorpen en in dialoog te treden met de buurtbewoners.

 

Tot eind 2018 organiseerde het Mechels stadsbestuur om de zoveel tijd algemene bewonersvergaderingen in de wijken en dorpen. “Dat was voor ons als stadsbestuur, maar ook voor de Mechelaars, telkens een aangenaam ontmoeten en een kans om over de specifieke uitdagingen in de wijken en dorpen in gesprek te gaan”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen. “We betrekken de Mechelaar voortdurend bij het beleid en organiseren participatie liefst zo dicht mogelijk bij de Mechelaars die er belang bij hebben. Denk maar aan De Vesten, waar we in verschillende wijken zijn langs geweest, of RUP Ragheno en RUP Spreeuwenhoek, maar ook het beheersplan voor het Groot-Begijnhof of het traject rond mARTa zijn goede voorbeelden. De formule van de algemene bewonersvergaderingen zelf was echter aan vernieuwing toe.”

De coronapandemie beperkte lange tijd de mogelijkheden om hier deze legislatuur op een vernieuwde manier opnieuw mee aan de slag te gaan.

“Maar daar komt nu verandering in”, gaat schepen van participatie Rina Rabau Nkandu verder. “Vanaf maandag 5 juni starten we met een aangepast concept. We trekken opnieuw naar de wijken en dorpen. Bedoeling is om nog dit jaar in alle dorpen langs te zijn geweest. De formule wordt aangepast. Zo kiezen we er niet voor om in een klassieke theateropstelling de bewoners te ontvangen zoals vroeger, maar krijgen de buurtbewoners de kans om heel interactief en informeel in gesprek te gaan met de burgemeester en schepenen over thema’s die zelf belangrijk vinden. Een speed-date als het ware.”

Vooraf aan de speed-date krijgen de aanwezigen nog een korte presentatie op basis van de tweedelige informatiebrochure over het beleid die de afgelopen weken bij elke Mechelaar in de bus is gevallen. Het stadsbestuur neemt vooraf aan de speed-date ook de tijd om een plaatselijk project te bezoeken en zal dus ook haar wekelijkse vergadering ter plaatse houden in één van de wijk- of dorpshuizen.

De aftrap van het ‘college op stap’ wordt in Leest gegeven. Alle Leestenaars kregen daarvoor een uitnodiging in de brievenbus. In september is Walem aan de beurt. Vervolgens trekt het bestuur naar Hombeek, Heffen en tot slot Battel.