Stad verhuist brailleprinter voor optimaler gebruik

21 December 2020

Stad verhuist brailleprinter voor optimaler gebruik

Stad Mechelen schenkt haar drie jaar oude brailleprinter aan Ommezien, een organisatie die mensen met een visuele handicap begeleidt in het omgaan met hulpmiddelen. De verhuizing naar de Hoogstraat is reeds gebeurd. In ruil daarvoor mag de stad kosteloos beroep doen op de expertise van Ommezien voor het omzetten van teksten en simpele grafische ontwerpen naar braille.

De brailleprinter werd in januari 2018 door de stad aangekocht op vraag van de SARPH (stedelijke adviesraad voor personen met een handicap) en stond sindsdien in het economaat in het Huis van de Mechelaar. In de praktijk werd de printer echter bijna nooit gebruikt, onder meer omdat de verschillende handelingen erg omslachtig bleken.

“En dat is een enorme gemiste kans, want ook blinden en slechtzienden hebben recht op toegankelijke informatie”, zegt schepen Gabriella De Francesco, die bevoegd is voor personen met een beperking. “Daarom gaan we een duurzame samenwerking aan met Ommezien, dat gespecialiseerd is in het gebruik van de brailleprinter. Zij krijgen en onderhouden de printer en wij mogen er beroep op doen indien nodig. Een stap in de goede richting voor Mechelen als een inclusieve, toegankelijke stad!”

Kathleen Boogmans en Koen Govaert, die Ommezien in 2017 oprichtten vanuit hun eigen ervaring met een verminderd zicht, zijn enthousiast over de samenwerking met de stad: “De meeste alledaagse dingen zijn voor mensen met een visuele beperking niet zo vanzelfsprekend, maar met de juiste hulpmiddelen kunnen zij heel zelfstandig en kwaliteitsvol leven. We zijn blij dat de stad Mechelen hier aandacht voor heeft. Net als de stad kunnen ook gewone Mechelaars op onze hulp rekenen voor het printen in braille”, aldus het koppel.

www.ommezien.be