Stad stelt coördinator Beeldende Kunsten aan

02 Mei 2023

Stad stelt coördinator Beeldende Kunsten aan

"De Garage zet zich verder op de kaart als hét centrum voor hedendaagse kunsten met een sterk lokaal, bovenlokaal en internationaal netwerk" - schepen Björn Siffer

Vanaf 1 juni neemt Steven Op de Beeck de werking van De Garage, de tentoonstellingen van het Cultuurcentrum en Kunst in de Openbare ruimte voor zijn rekening in Mechelen. “De start van Steven betekent de volgende stap in het participatief traject om actuele en beeldende kunsten naar een nog hoger niveau te tillen in onze stad. Daarbij werkten we zoals afgesproken nauw samen met De Garagisten en legden we ons oor te luisteren in het brede kunstenlandschap”, vertelt Björn Siffer, schepen van cultuur.

De Garage plaveide de weg voor actuele beeldende kunsten in Mechelen en werd een klinkende naam als vrijplaats en tentoonstellingsplek voor hedendaagse kunsten in België. De net aangestelde coördinator zal samenwerken met verschillende curatoren om een breed spectrum aan actuele kunstenaars de kans te geven om te exposeren in Mechelen. Die werking zal de autonomie van de kunstenaars integraal bewaken, blijven inzetten op talentontwikkeling en breder zijn dan vandaag door meer in te zetten op diversiteit en meerstemmigheid. De Garage zal ook indienen bij het Vlaams Kunstendecreet en de fair practice bewaken, wat betekent dat kunstenaars correct vergoed worden voor hun artistieke prestaties.

“Samen met Steven zetten we nu een ambitieuze stap voorwaarts en wordt Beeldende Kunsten een departement binnen het cultuurbeleid van de stad. De Garage zet zich verder op de kaart als hét centrum voor hedendaagse kunsten met een sterk lokaal, bovenlokaal en internationaal netwerk. De prachtige zalen aan de Steenweg, gekend als De Garage, en het Cultuurcentrum zullen nog meer tot hun recht komen en we zullen nog meer als voorheen een voedingsbodem zijn voor artistieke ontwikkeling”, licht schepen Björn Siffer toe.

Steven Op de Beeck doorzwom al meerdere spreekwoordelijke waters in het kunstenlandschap. Hij bouwde een stevige reputatie uit als tentoonstellingscoördinator van Mechelen 2005, Stad in Vrouwenhanden, directeur van de Contour Biënnale en de voorbije jaren als zakelijk leider van Kunstencentrum Netwerk Aalst.

“Mechelen is thuiskomen voor me. Omdat ik er ben opgegroeid. Omdat ik er na omzwervingen nu meer dan 20 jaar woon. Mijn kinderen gaan er naar school, de jeugdbeweging, de sportclub en het Conservatorium”, vertelt hij. “Meer draagvlak creëren voor de kunsten is de inzet. Met een aanbod van zowel laagdrempelige activiteiten als een scherp en internationaal georiënteerd programma. Waarbij jonge kunstenaars een plek krijgen naast gereputeerde lokale en internationale kunstenaars.”