25 sep 2010

Stad Mechelen zet Wereld Vegetarisme Dag in de kijker

Naar aanleiding van zet Stad Mechelen haar schouders onder een aantal initiatieven rond vegetarisme. Daarmee onderstreept ze nogmaals haar duurzame ambities. Stad Mechelen vindt partners in E.V.A. (Ethisch Vegetarisch Alternatief), Vormingplus, Colomaplus, de milieuraad en Mechelen Klimaatstad. Die willen allemaal de vegetarische keuken promoten omdat die lekker en gezond is én tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk verkleint. Schepen van leefmilieu Marina De Bie spreekt haar ambities uit.:"

wereld vegetarisme dag (1 oktober)Schepen De BieDe stad wil de mechelaars in de eerste plaats aantonen dat een vegetarische levensstijl niet per sé een straf is, wel integendeel. De veggie-keuken is heerlijk en bijzonder gevarieerd. En ze reduceert daarenboven de CO2-uitstoot die zo nefast is voor onze leefomgeving en de portemonnee. Daarom juichen we het toe dat in Mechelen meer en meer initiatieven opduiken om die keuken te promoten. Naar aanleiding van Wereld Vegetarisme Dag staat er op 30 september heel wat op het programma dat de interesse van de mechelaar verdient."Dat programma begint al op maandag 20 september met een workshop vegetarisch koken voor chefs in en door school Coloma Plus.Marina De Bie:"Chefs, sous-chefs en keukenpersoneel van horecazaken uit onze stad konden zich inschrijven voor deze workshop voor professionelen. Bedoeling is dat ze hun expertise rond de vegetarische keuken nog uitbreiden. Ons streven is om nog meer 'veggie' op de menukaarten van de mechelse horecazaken te krijgen. De interesse en leergierigheid van de mechelse chefs is groot want zij merken op dat er meer en meer vraag naar is. De chefs zullen tips krijgen van ervaren koks van Coloma Plus onder leiding van Björn Matheusen. Het wordt een inspirerende kookavond."Niet alleen professionelen krijgen workshops aangeboden. Ook amateurkoks kunnen aan het werk met 'vegetarisch broodbeleg'. Vormingplus biedt 2 workshops aan op 30 september in het Olivetenhof (9.30u-12u en 19-22u).Schepen De Bie:"Het is van groot belang om gevarieerd vegetarisch te kunnen eten. Daarom is dit aanbod zo belangrijk. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar af en toe heb je als amateurkok een eye-opener nodig. Hetzelfde tracht Mechelen Klimaatstad te doen met haar initiatief 'De Langste Veggietafel'. Op 16 april van dit jaar brachten ze honderden mechelaars rond de tafel op de Grote Markt. Iedereen had een ander gerecht meegebracht, en dat werkte aanstekelijk. Daarom staat er een tweede tafel gepland op de avond van 30 september. We hopen weer op 500 mechelaars. Of wie weet zelfs meer."Tenslotte klinkt de schepen verheugd over de oprichting van een Mechelse afdeling van E.V.A. (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Marina De Bie:"De organisatie E.V.A. verspreidt haar boodschap op een positieve, toegankelijke en creatieve manier en verandert de wereld met de wortel veeleer dan de stok. De verspreide info is steeds wetenschappelijk onderbouwd en toch verleidelijk. Daarom kan ik alleen maar blij zijn dat naast afdelingen in Gent, Leuven en Hasselt nu ook in onze stad een afdeling bestaat."Om meer te weten te komen over E.V.A. kunnen Mechelaars op wereld vegetarisme dag 30, september terecht in de Keldermanszaal van het stadhuis.Daar organiseert de milieuraad een gespreksavond met Tobias Leenaert (EVA) en Jan Van Langendonck (Radio1). Het gesprek wordt voorafgegaan door een filmvoorstelling van Meat The Truth, een docu van de Nicolaas G. Pierson Foundation over de link tussen vleesconsumptie en onze ecologische voetafdruk.Linkswww.vegetarisme.bewww.mechelenklimaatstad.behttp://www.mechelen.be/403/press-cats/31/milieu-natuur-en-duurzaamheid.html

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.