Stad Mechelen wint opnieuw Bike to Work Winter Trophy

19 December 2013

De stad Mechelen heeft voor het tweede jaar op rij de Winter Trophy van Bike to Work gewonnen. Deze wedstrijd van de Fietsersbond vzw moedigt werknemers aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te gaan. De inzet van de 103 deelnemers van de stad wordt beloond met een Blue bike-jaarabonnement én een jaar lang Bike to Work-assistance (bijstandsdienst bij fietspech). Marina De Bie, schepen van Personeel en Mobiliteit, is tevreden. "Mechelen gaat voor een duurzaam mobiliteitsbeleid. Ik ben dan ook fier dat onze eigen personeelsleden het goede voorbeeld geven. We zien bovendien dat elke wedstrijd het aantal geregistreerde deelnemers van de stad en OCMW Mechelen stijgt. Proficiat aan al die enthousiaste collega's die vaak door weer en wind met de fiets komen werken." 

Bike to Work

Bike to Work is een initiatief van Fietsersbond vzw en motiveert sinds april 2009 Belgische werknemers het hele jaar door om vaker naar het werk te fietsen. Deelnemers kunnen hun fietsverplaatsingen registreren en zo punten verzamelen. Eens je voldoende punten gespaard hebt, kan je ze ruilen voor leuke cadeaus (bv. kortingen of waardebonnen bij tal van winkels en organisaties). Momenteel zijn maar liefst 320 werkgevers-ondernemingen geregistreerd bij Bike to Work, goed voor 22 866 geregistreerde werknemers.

 

Ondernemingen in competitie voor Winter Trophy

Tweemaal per jaar organiseert Bike to Work een wedstrijd: een de zomer en een in de winter. De 'Winter Trophy' liep van 18 november tot 13 december 2013. Afgelopen maand namen de ondernemingen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk werknemers per werkgever zoveel mogelijk fietsritten te laten registreren. Dit jaar streden 200 ondernemingen voor de Winter Trophy. Dat is goed voor een totaal van 4000 werknemers die ook tijdens de winter blijven fietsen en heel wat minder fileleed en CO2-uitstoot. De ondernemingen worden opgesplitst naargelang het aantal werknemers.

De stad Mechelen won in de categorie L (800-3499 werknemers, deze keer 44 deelnemende ondernemingen). Zilver en brons waren respectievelijk voor de stad Sint-Niklaas en het OCMW Mechelen. De overwinning dankt de stad aan de 103 gemotiveerde deelnemers. Hun inzet wordt beloond met een jaar lang Bike to Work-assistance (bij fietspech worden ze direct geholpen door de fietsbijstandsdienst van VAB) en een Blue bike-jaarabonnement.

"Onze deelname aan deze actie kadert in het engagement om een klimaatneutrale organisatie te zijn in 2018. Het sluit ook aan bij een reeks andere initiatieven die de stad al neemt om milieuvriendelijke mobiliteit te promoten. Denk maar aan de fietsvergoeding voor personeel, deelname aan 'Met belgerinkel naar de winkel', UiT zonder uitlaat, de promotie van het autodelen, ? Ook in 2014 mogen de deelnemende ondernemingen van de Bike to Work Trophy's zich met de stad Mechelen aan een geduchte tegenstander verwachten", zegt De Bie.

 

Fietsherstelzuil voor de Mechelaars

De stadsmedewerkers waren deze winter niet aan hun proefstuk toe. Ook vorig jaar wisten de Mechelse ambtenaren genoeg kilometers bij mekaar te trappen voor de eindzege in categorie L voor de Winter Trophy. Toen wonnen ze een fietsherstelzuil van Fixit ter waarde van € 800. Deze bevat alle werktuigen, sleutels en een fietspomp om eenvoudige reparaties aan je tweewieler uit te voeren. De fietsherstelzuil werd afgelopen week opgesteld achteraan op de parking van het Huis van Preventie en Veiligheid in de Befferstraat 34. Daar kunnen ook de Mechelaars ervan genieten. Vanaf 6 januari op weekdagen tussen 8.30u en 16u is de fietsherstelzuil vrij toegankelijk. In het weekend staat hij achter gesloten poort.

"We willen de fietsherstelzuil openstellen voor elke Mechelaar. Dit is voor een stad als Mechelen die inzet op fietsers een must. Behalve je fiets herstellen, kan je hem hier ook op afspraak elke laatste woensdag van de maand gratis laten graveren. Dat verhoogt de kans dat een fiets na diefstal terug bij de eigenaar komt", vertelt schepen van Preventie Walter Schroons. Een afspraak maken kan via[email protected] of via 015 29 83 64. De eerstvolgende fietsgraveeractie vindt plaats op woensdag 18 december.