Stad Mechelen werft voor het eerst ervaringsdeskundige in armoede aan

15 Maart 2022

Stad Mechelen werft voor het eerst ervaringsdeskundige in armoede aan

“Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf met armoede te maken heeft gehad. Vanuit die persoonlijke ervaring kan hij of zij een unieke vertrouwensrelatie uitbouwen met kwetsbare Mechelaars" - schepen Gabriella De Francesco

Stad Mechelen gaat het team van maatschappelijke assistenten versterken met een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Deze nieuwe collega krijgt de opdracht om vanuit zijn/haar persoonlijke ervaring mee ondersteuning te bieden aan kwetsbare Mechelaars en van daaruit mogelijke drempels in de dienstverlening weg te werken.

Voor de individuele begeleiding van kwetsbare Mechelaars stelt de stad een team van maatschappelijk assistenten te werk. Zij bieden kwetsbare Mechelaars ondersteuning op maat. Vaak is het leefloon een eerste stap hierin, maar het begeleidingsaanbod gaat ook breder met bijvoorbeeld huurbegeleiding, schuldhulpverlening, tewerkstelling, en zo meer. Dat team van geëngageerde collega’s zal nu ook verrijkt worden met een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. 

Schepen van sociale zaken en armoedebestrijding Gabriella De Francesco legt uit: “Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf met armoede te maken heeft gehad. Vanuit die persoonlijke ervaring kan hij of zij een unieke vertrouwensrelatie uitbouwen met kwetsbare Mechelaars. De afgelopen coronaperiode heeft een aantal ongelijkheden nog meer op scherp gezet. Mechelaars die het al moeilijk hadden, geraakten nog verder geïsoleerd. Het is nu meer dan ooit belangrijk om te investeren in een begeleiding die heel nabij en betrokken is. Onze maatschappelijke assistenten verrichten daar al zeer straf werk in en krijgen nu dus extra versterking.”  

Hoewel de stad heel wat ervaring heeft met ervaringsdeskundigen in armoede, denk maar aan de Herstelacademie of de goede samenwerking met verenigingen waar armen het woord nemen, is het de allereerste keer dat de stad een ervaringsdeskundige in armoede voltijds te werk zal stellen om specifiek het team van maatschappelijk assistenten te versterken.

“Dit is een nieuwe manier van werken, mogelijks zelfs uniek in Vlaanderen”, gaat schepen Gabriella De Francesco verder, “maar we geloven sterk dat juist die begeleiding door iemand die zelf met armoede te maken heeft gehad een aantal Mechelaars kan helpen om terug perspectief te vinden, een toekomst, door hen wegwijs te maken in het ondersteuningsaanbod en nieuwe kansen aan te rijken. De focus ligt dus sterk op de individuele begeleiding. Maar het biedt ook kansen om mogelijke drempels voor mensen in armoede in onze organisatie op te merken en weg te werken. De stap naar ondersteuning zou immers zo klein mogelijk moeten zijn.”
 
Solliciteren tot 24 maart
Wie interesse heeft voor deze vacature kan tot 24 maart solliciteren via de website van Stad Mechelen.