Stad Mechelen strijdt mee tegen kansarmoede

07 December 2022

Stad Mechelen strijdt mee tegen kansarmoede

De Warmste Week in Mechelen    Het programma van De Warmste Week, met als gaststad Hasselt, werd bekendgemaakt. Ook Mechelen draagt dit jaar met verschillende initiatieven zijn steentje weer bij en vecht mee tegen kansarmoede. De Warmathon is helemaal terug en strijkt op 22 december neer op de Grote Markt.

Kansarmoede, het thema van de Warmste Week, ligt Stad Mechelen nauw aan het hart en wordt al jaren mee opgenomen in het Mechelse beleid. Sinds 2019 tekent Mechelen een dalende trend op voor kinderen die in kansarmoede geboren worden, maar er blijft werk aan de winkel. Daarom zet de stad de strijd voort samen met de stadsdiensten, de Mechelse diensten en organisaties, de vele verenigingen, maar ook de Mechelaars.

"Sinds de start van deze legislatuur daalde het aantal kinderen dat in kansarmoede geboren wordt van 14,8 procent naar 13,2 procent. Het kinderarmoedeplan werpt dus haar vruchten af, maar we blijven streven naar beter", vertelt schepen Gabriella De Francesco. “Het is echt fijn dat De Warmste Week voor armoede als thema kiest, want samen bereiken we zoveel meer. Als schepen van armoedebestrijding ben ik dan ook de grootste supporter van alle warme evenementen die in onze stad plaatsvinden. Laten we er samen een mooie, sportieve en feestelijke Warmste Week in Mechelen van maken.”

Samen met Koning Boudewijnstichting selecteerde De Warmste Week dit jaar 200 projecten, waarvan 9 initiatieven uit Mechelen komen. Ligo, De Keeting, Steunpunt Asiel & Migratie, Sint-Pietersschool, Tumult, J@M, Eyes For The World, De Lage Drempel en Piet en straathoekwerkers. "Deze partners zijn onze sterkhouders in de strijd tegen armoede en het creëren van gelijke kansen. Ze verdienen alle extra steun", aldus schepen De Francesco.

Warmathon

De Warmste Week organiseert opnieuw de Warmathon en komt op donderdag 22 december naar Mechelen met Dieter Coppens als ambassadeur. “Mechelen houdt van evenementen met een boodschap. Als we feesten, is dat vaak voor een goed doel of een belangrijke uitdaging. Vorig jaar was Mechelen de gaststad van De Warmste Week. Dat zijn we dit jaar ook een beetje dankzij de Warmathon en de vele Mechelse initiatieven. Hopelijk wordt de Mechelse editie van de Warmathon dan ook een groot succes. Hoe meer Mechelaars deelnemen aan de Warmathon, hoe beter”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.
De Grote Markt verandert van 13u30 tot 21u in een Warmathondorp. Een deelname aan de Warmathon kost 15 euro. Je kan lopen of wandelen van 14u tot 20u30. Op het parcours van gemiddeld 3 kilometer zorgen top-dj’s voor de beste loopbeats. Het aantal rondjes bepaal je zelf.

De Warmste Fuif

Daar blijft het niet bij. Op 15 december bundelen enkele initiatieven de krachten voor De Warmste Fuif. Het feestje gaat door in Mirage Winterbar (binnenplein stadhuis) van 18u tot 23u30. Inkom is 10 euro en de tickets zijn verkrijgbaar bij de verschillende partners: Den Brillenman, De Keeting, De Lage Drempel, Ligo VZW, Zwemmen in Brak Water, Tumult, Steunpunt Asiel & Migratie, Sint-Pietersschool. De opbrengst gaat integraal naar De Warmste Week.

Meer info over de Warmste Week in Mechelen vind je op: www.mechelen.be/de-warmste-week-2022
Inschrijven voor de Warmathon kan, zolang er plaatsen beschikbaar zijn, t.e.m. 21 december via www.warmathon.be/warmathon-mechelen