Stad Mechelen scoort hoog op milieuconvenant Vlaamse Gemeenschap

07 December 2010

Om de toelagen te krijgen die verbonden zijn aan de Vlaamse Milieuconvenant moet Mechelen jaarlijks een onderscheidingsniveau halen. Dat wil zeggen: de stad moet 35 van de 65 te behalen punten scoren. Maar Mechelen streeft naar duurzaamheid op alle domeinen en doet véél beter. Vandaag haalt de stad 59,5 punten van de 65 en dat is uitzonderlijk hoog. Schepen van leefmilieu Marina De Bie (Groen!) klinkt ambitieus. Schepen De Bie:""

Stad Mechelen heeft een voorbeeldfunctie te vervullen. Daarom is deze score meer dan symbolisch. Ze bewijst dat het ons menens is met duurzaamheid. We zien bijvoorbeeld dat onze duurzame criteria voor nieuwe RUPs zeer positief beoordeeld worden. De RUPs van woonprojecten als Papenhof en Spreeuwenhoek-Venne gooien bijvoorbeeld hoge ogen. Ook ons duurzaam aankoopbeleid en het harmonisch groenbeheer leveren ons goeie punten op.

Marina De Bie beklemtoont dat de goede resultaten de stad niet op zijn lauweren zullen laten rusten. In tijden van crisis is het zaak slimme beleidskeuzes te maken. En dus:

"We zetten de inspanningen om Mechelen duurzamer te maken onverminderd voort. In 2011 blijven alle premies sowieso bestaan en we zullen blijven sensibiliseren. Alle stadsgebouwen worden daarenboven'klimaatgebouwen'. Maar we investeren ook! Enkele voorbeelden: we kopen een electrisch voertuig aan voor onze parken. We breiden onze steun uit aan E.V.A.(Ethisch Vegetarisch Alternatief, nvdr). We voorzien meer budget voor duurzaam woon-werkverkeer aan de Stad. We investeren zwaar in een pakket energiebesparende maatregelen. Het personeel van domein Tivoli krijgt een bakfiets. En als kers op de taart is er uiteraard de keuze voor nieuwe L.E.D.-verlichting in onze straten. Dat is maar een fractie van de inspanningen die we doen om van Mechelen de meest duurzame stad van Vlaanderen te maken."

ENKELE CIJFERS:

DUURZAAMHEID OP ALLE DOMEINEN

 

Algemeen: Milieuconvenant - basisniveau:

Stad Mechelen haalt 59,5 / 65 of 91,5%

(3 ptn daarvan voor Stad sowieso niet haalbaar)

1. Klimaatgebouwen overal

2. Pakket energiebesparende maatregelen €70 000

3. Alle premies blijven behouden!! €340 000

(groendaken, natuurwerk en natuurhulp, herbruikbare luiers, Mechelen Klimaatstad etc...)

4. Ondersteuning activiteiten E.V.A. €7200

(Donderdag Veggiedag, veggie-conferentie etc...)

5. Electrisch voertuig voor parken €27 500

6. Bakfiets voor personeel Tivoli €2000

7. Pesticidenreductie (link biodiversiteit) €5000

8. L.E.D.-verlichting !!! €2 000 000

(innovatie en duurzaamheid hand in hand - 1e Stad in Vlaanderen)