Stad Mechelen heropent Vlietenkelder IJzerenleen

20 Januari 2023

Stad Mechelen heropent Vlietenkelder IJzerenleen

Na een renovatie heropent Stad Mechelen vandaag op een plechtige wijze de Vlietenkelder op de IJzerenleen. Een bezoek aan de vlietenkelder kan nu onder begeleiding van een stadsgids.

Begin 13e eeuw was de Vlietenkelder nog een Vliet. In 1530 verhuisde de vismarkt tijdelijk naar de Zoutwerf en daarna naar de huidige Vismarkt. De jaren daarna werd de vliet deels overwelfd en kwamen er ijzeren leuningen waardoor het plein later de naam IJzerenleen kreeg. Rond 1900 werd de ondergrondse vliet ingebuisd en gedempt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kelder als schuilkelder ingericht en intensief gebruikt. 
 
In 2022 was de Vlietenkelder niet meer te betreden door vochtschade. In augustus vorig jaar begon aannemer Renotec met de renovatie. Er werd een nieuwe verhoogde vloer in beton geplaatst en de ventilatie- en verwarmingsinstallaties werden vervangen en verbeterd. De kelder zal altijd een vochtige ruimte blijven, al zijn de vernieuwde technieken er maximaal op voorzien om een aangenaam klimaat te verzorgen. Er wordt ingezet op een comfortabeler gebruik van zowel de poorten als de kelder zelf.
 
“De kelder heeft een karakteristiek klimaat dat we niet willen negeren. De invulling zal gebeuren in functie van de omstandigheden. De technieken zijn erop voorzien om bestand te zijn tegen het water, het hele jaar door, ook als de toestand in de kelder verandert samengaand met de seizoenen. De ventilatie werd geautomatiseerd om een gezond klimaat te verzekeren”, vertelt de schepen van Monumenten, Koen Anciaux. “Bij natte periodes zal je door het verhoogde, betonnen wandelpad nog steeds droge voeten hebben. Verder werden de bijzondere luiken in ere hersteld. Zij bieden toegang tot de kelder en maken in open toestand leesbaar wanneer de kelder open is voor publiek. Ten slotte werden de twee openingen in het wegdek opnieuw voorzien van glas. Deze zijn getuigen van een verleden als schuilkelder en zorgen vandaag voor natuurlijk licht. Ik ben blij dat we de kelder opnieuw kunnen openleggen voor publiek. De Vlietenkelder is een belangrijk monumentaal element binnen onze Mechelse geschiedenis”, besluit de schepen van Monumenten.
 
De kosten voor de herinrichting – volgens huidig inzicht 430.559 euro exclusief btw - worden gedeeld door de betrokken partijen.

Als onderdeel van een toeristische wandeling valt de Vlietenkelder te bewonderen

Vanaf vandaag kan de kelder bezocht worden, maar ze is niet zomaar toegankelijk. De Vlietenkelder zal in groep en onder begeleiding van een gids te bezoeken zijn wanneer je een ‘Wandeling op maat’ boekt, of tijdens ‘Water in de straten’. Zie hiervoor: www.visit.mechelen.be/water-in-de-straten. Er is een uitzonderlijke opening waarop de Vlietenkelder vrij toegankelijk is: zaterdag 28 januari tussen 14u en 17u. 
 
“Hoe ziet zo’n wandeling er uit? Een gids loodst je via de IJzerenleen, langs de Kruidtuin naar het Molenhuis en het Spuihuis en brengt je via het Dijlepad naar de Vismarkt en de Haverwerf terug naar de Grote Markt. Bij deze wandeling kan er vanaf vandaag ook de keuze gemaakt worden om ook de vlietenkelder te bezoeken in plaats van het gerestaureerde spuihuis”, vertelt schepen van toerisme Björn Siffer.