Stad Mechelen en partners werken opnieuw samen voor stille studeerplekken

29 November 2023

Stad Mechelen en partners werken opnieuw samen voor stille studeerplekken

"Niet elke student heeft de mogelijkheid om op kot te gaan of beschikt thuis over de mogelijkheid om in alle rust te studeren. De stille studeerplekken maken daarom deel uit van onze inspanningen en projecten om gelijke onderwijskansen te bevorderen."

Stad Mechelen, ABVV Mechelen+Kempen, Crescendo CVO en Telenet slaan de handen in elkaar om stille studeerplekken aan te bieden tijdens de komende blokperiode. Ook Thomas More zet haar lokalen open voor alle studenten die op zoek zijn naar een stille studeerplek. Dit jaar zal er ook informatie beschikbaar zijn over mentaal welzijn zodat studenten die er nood aan hebben snel de weg vinden naar de nodige ondersteuning.

Stad Mechelen biedt al meerdere jaren zo’n 80 stille studeerplekken aan in Het Predikheren. Op aangeven van de Mechelse Jeugdraad werd dat aanbod vorig jaar verruimd met 170 bij de deelnemende partners. Deze editie wordt daar nog een schep bovenop gedaan: "Nu Thomas More zich bij de partners voegt, bieden we samen bijna 350 stille studeerplekken aan", vertelt schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu. "Niet elke student heeft de mogelijkheid om op kot te gaan of beschikt thuis over de mogelijkheid om in alle rust te studeren. De stille studeerplekken maken daarom deel uit van onze inspanningen en projecten om gelijke onderwijskansen te bevorderen. Op elke stille studeerplek bieden we bovendien informatie over mentaal welzijn aan. Als jongeren met specifieke vragen of zorgen zitten, informeren we hen over waar ze eventueel hulp kunnen vinden."

Op voorhand reserveren

Via de website van Stad Mechelen kunnen studenten een studeerplek reserveren bij de partner naar keuze. De partners liggen verspreid over de stad, hebben de nodige faciliteiten om comfortabel te studeren en zijn makkelijk bereikbaar. De reservatie dient vooraf te gebeuren. Op die manier kunnen de betrokken partners het aantal plaatsen, maar ook het aantal aanwezige studenten goed opvolgen.

“Na elke blokperiode evalueren we de werking in samenwerking met de Mechelse Jeugdraad en de betrokken partners. Deze keer hebben we verbeteringen aangebracht aan het reservatiesysteem. Studenten kunnen nu tot een week van tevoren boeken en vinden het aanbod van alle betrokken partners op één plek. Alleen Thomas More werkt zonder reservatie, zij hanteren een open aanbod op al hun campussen”, aldus schepen Rabau Nkandu.

De verschillende partners stemmen hun openingsuren af op hun eigen werking. Zo kan je bij Thomas More bijvoorbeeld van 8u tot 18u30 aan de stille studietafel schuiven en biedt Crescendo CVO ook ruimte op zaterdagvoormiddag.

Meer weten?

Alle informatie over het aanbod per partner en hoe je moet reserveren, vind je terug op deze website: https://www.mechelen.be/2800leeft/studeren

"Ook een leuke nieuwigheid zijn de affiches die we samen met de jeugdraad hebben ontworpen. Zo'n 150 affiches hangen nu in horeca- en handelszaken waar jongeren graag samenkomen. Op deze affiches is een QR-code te vinden waarmee ze direct naar de website worden geleid. Ik ben de partners zeer dankbaar voor hun betrokkenheid en wens alle studenten veel succes tijdens de aankomende blokperiode", besluit Rina Rabau Nkandu.