Stad en buurtbewoners openen samen hondenweide in Walem

01 September 2023

Stad en buurtbewoners openen samen hondenweide in Walem

“In het najaar gaan we een deel van het terrein beplanten met elf inheemse hoogstambomen en ongeveer 1000 m² bosplantsoen. Zo creëren we hier een stukje natuur bij. Door de bomen komen er ook schaduwplekjes op de hondenweide die op warme dagen voor de nodige verfrissing kunnen zorgen”, zegt schepen voor natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

Op een terrein tussen de Baron Coppenslaan en de rivier de Nete in Walem opende vandaag de elfde hondenweide van Mechelen. Het is dan ook direct de grootste hondenweide in handen van Stad Mechelen. De weide is 2600 m² groot en volledig omheind, zodat honden er vrij kunnen rondlopen en spelen.

Van buurtbewoners kwam de vraag om een hondenweide in te richten in Walem. Door kleinere tuintjes kunnen de honden van de eigenaars niet al hun energie kwijt, waardoor de nood aan een grote hondenweide in deze regio groot was. Een locatie werd gevonden tussen de Nete en de Baron Coppenslaan. Stad Mechelen sloot voor het gebruik een overeenkomst met de Vlaamse Waterweg en watermaatschappij Farys, beide ook eigenaar van een deel van het terrein, en zorgt voor de (groen)inrichting en het onderhoud.

De hondenweide is afgebakend met schapendraad en kastanjehouten palen. Twee sluispoorten geven toegang tot het terrein, een langs de Baron Coppenslaan en een aan de kant van de Nete. Er werden picknickbanken geplaatst om de hondenbaasjes te laten genieten van het groen rondom. Een vuilbak is beschikbaar voor het deponeren van hondenpoepzakjes.

“In het najaar gaan we een deel van het terrein beplanten met elf inheemse hoogstambomen en ongeveer 1000 m² bosplantsoen. Zo creëren we hier een stukje natuur bij. Door de bomen komen er ook schaduwplekjes op de hondenweide die op warme dagen voor de nodige verfrissing kunnen zorgen”, zegt schepen voor natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen. En hij geeft ook nog een tip mee: “Na het zorgeloos ravotten en languit strekken van de pootjes kunnen de honden samen met hun baasje de mooie natuur in en rond Battenbroek en de Nete gaan verkennen. Belangrijk is wel dat ze hier een leiband dragen. Een wandeling door het overstromingsgebied tussen de Nete en de Dijle, met haar unieke fauna en flora, loont echt de moeite.”

Burgemeester Alexander Vandersmissen zag vanmiddag alleen maar blije gezichten: “De hondenlosloopzone in Walem is de op twee na grootste van Mechelen. Als diervriendelijke stad vinden we het belangrijk dat honden de ruimte krijgen om vrij te kunnen bewegen en spelen, en dat op een veilige manier. Met de opening van deze hondenweide realiseren we de elfde nieuwe weide op twee legislaturen tijd en komen zo tegemoet aan een zeer reële nood in de stad.”

Mechelen heeft meer dan 19.000 m² aan losloopweide. Daaronder behoren volgende weides waar baasjes met hun honden terecht kunnen:

 • Hondenweide Caputsteenpark (ca 295m²)
 • Hondenweide Papenhof (ca 190m²)
 • Hondenweide Tivoli (600m²)
 • Hondenweide Pennepoelpark (ca 320m²)
 • Hondenweide Donkerlei (ca 305m²)
 • Hondenweide Offenbossen (ca 190m²)
 • Hondenweide Eglegemvijver (eigendom ANB, ca 4.075m²)
 • Hondenweide Vrijbroekpark (eigendom Provincie, ca 9.250m²)
 • Hondenweide Muizen (ca 1.660m²)
 • Hondenweide Speecqvest (ca 340m²)
 • Hondenweide Walem (2600 m²)