Stad deelt gratis plantjes uit

04 Mei 2015

Stad deelt gratis plantjes uit

40 000 bij-vriendelijke plantjes staan klaar om vensterbankenvoortuintjes

en op te fleuren

 

In het weekend van 9 en 10 mei delen vrijwilligers gratis plantjes uit aan de Mechelaars. Met de actie 'Fleur je straat op' kan elk gezin vijf plantjes afhalen samen met de nodige potgrond op een van de 30 verdeelpunten. Wie wil kan zelfs zijn bloembak meteen laten vullen. De actie kadert in de netheidscampagne 'Stad om te Zoenen' en wil de Mechelaars aansporen om hun vensterbanken en voortuinen op te vrolijken.

 

"Een propere stoep komt pas echt tot zijn recht als er fleurige bloemetjes op de vensterbank pronken. Daarom delen we 40 000 plantjes uit aan de Mechelaars voor in hun bloembakken en tuinen. Elk gezin kan vijf plantjes (in biologisch afbreekbare potjes) en potgrond afhalen. We vragen iedereen om deze plantjes aan de straatzijde te plaatsen, zo maken we met ons allen onze straten fleurig!", zegt Katleen Den Roover, schepen van Wijk- en Dorpszaken.

 "Omdat het niet zo goed gaat met de bijen, kiezen we dit jaar voor bijvriendelijke plantjes. Bijen spelen een belangrijke rol in de bevruchting van gewassen. Door bijvriendelijke plantjes in de bloembak te zetten, dragen we een steentje bij aan dit natuurlijke proces", vertelt schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid Marina De Bie.

In het kader hiervan worden momenteel 2000 bijvriendelijke zaadzakjes verspreid. Dit is een samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland. "Deze zaadzakjes werden al verdeeld tijdens de plantenbeurs in Hombeek en die van Tuinhier in Battel, maar zullen ook tijdens 'Fleur je straat op' beschikbaar zijn. Verder worden ze verdeeld in Tivoli, o.a. aan leraars en leerlingen die de bijentuin bezoeken", vult schepen De Bie nog aan. Ook via de dienst Natuur- en Groenontwikkeling kunnen ze, uiteraard allemaal zolang de voorraad strekt, verkregen worden. Sinds dit jaar is er bij de aanplanting van perkjes en de bloementorens bovendien ook extra aandacht voor het gebruik van bijenvriendelijke soorten.

Een overzicht van de 30 verdeelpunten van 'Fleur je straat  op' vind je hieronder en op www.mechelen.be/stadomtezoenen. Let wel: het aanbod geldt zolang de voorraad strekt.