Spotterpad in Tivolipark uitgebreid
10 September 2020
Het Spotterpad in het Tivolipark werd uitgebreid met zeven nieuwe stopplaatsen. De 550 meter lange route vertrekt nog steeds achter eetcafé t’ASS en loopt nu langs 17 informatieve en interactieve spelelementen. “Het grappige en nieuwsgierige eekhoorntje Spotter gidst kinderen op een coronavriendelijke manier door het Tivolibos”, zegt schepen Marina De Bie.
Speuren naar bosdieren, door een mollenpijp kruipen, balanceren tussen de bomen, kriebelbeestjes zoeken, op blote voeten lopen, een liedje componeren op bosinstrumenten, telefoneren met de boomtelefoon, gekke dierensprongen maken, met de ogen van een bij kijken, een boom knuffelen... Kinderen die het Spotterpad volgen verkennen spelenderwijs het bos met al hun zintuigen en komen heel wat te weten over de leefwereld van de eekhoorn, de acrobaat van het bos.
In april 2016 werd het Spotterpad officieel geopend. Het pad bestond toen uit tien stopplaatsen en kende onmiddellijk een grote belangstelling van kinderen en ouders. “Ook scholen zijn zeer enthousiast en gebruiken het pad als aanvulling op de lessen rond het bos en de herfst. Vooral tijdens de week van het bos in oktober is het Spotterpad heel geliefd”, zegt Marina De Bie, schepen van milieu en onderwijs.
“Van in het begin waren er al plannen om de route in de toekomst verder aan te vullen zodat de jonge bezoekers steeds geprikkeld worden om iets nieuws over het bos en de eekhoorn te ontdekken. Ondertussen werd de route aangevuld met zeven nieuwe stopplaatsen, waaronder een blotevoetenpad. Ideaal voor klassen om tijdens corona op een andere manier les te geven.”
Kinderlussen
Alle info- en opdrachtenborden op de route zijn vervaardigd uit duurzame materialen. Dood hout, afkomstig uit het Tivolipark, werd gebruikt om de mooie spelconstructies te realiseren. De speelse teksten werden geschreven door jeugdauteur Guy Didelez. Marijke Meersman illustreerde heel de route met prachtige natuurgetrouwe tekeningen en grappige opdrachtenbordjes met Spotter als hoofdfiguur. De routekaart en leuke gadgets van Spotter (kleurplaten, bladwijzer, badges) zijn gratis te verkrijgen op het secretariaat van de kinderboerderij.
Binnen het strategisch project ORIOM (Open Ruimte In en Om Mechelen) bracht Regionaal Landschap Rivierenland in samenwerking met Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos een interactieve Kinderlussenkaart uit onder de naam 'Samen op pad'. Op deze kaart staat een overzicht van het belevingsaanbod voor gezinnen met kinderen in de natuur. Deze kinderlussen zijn thematische wandel- en fietslussen op maat van gezinnen met kinderen; elke lus heeft een mascotte die de jonge wandelaars en fietsers langsheen de lus leidt. Zowel het Kadodder- als het Spotterpad staan vermeld op deze Kinderlussenkaart en krijgen hierdoor heel wat extra publicatie en bezoekers over de vloer.