Nieuwe stadswandeling neemt je mee doorheen Europa in Mechelen

02 Januari 2024

Nieuwe stadswandeling neemt je mee doorheen Europa in Mechelen

“Met Construct Europe willen we Europa en Mechelen op verschillende manieren vieren, overal in de stad en voor een lange periode. Deze nieuwe stadswandeling past perfect bij die ambitie."

In het voorjaar van 2024 wordt België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en dat wordt in Mechelen gevierd met een uitgebreid cultureel en maatschappelijk stadsfestival: Construct Europe. Op 6 januari wordt dit met een groots feest van gang getrapt. Vanaf die dag kan je Europa in Mechelen ook op eigen houtje verkennen met de nieuwe en gratis stadswandeling: ‘Sporen van Europa’. De drietalige folder is nu al beschikbaar.

Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest: “Met Construct Europe willen we Europa en Mechelen op verschillende manieren vieren, overal in de stad en voor een lange periode. Deze nieuwe stadswandeling past perfect bij die ambitie. Je ontdekt tegelijk Mechelen én Europa. Ze is trouwens niet alleen voor toeristen en bezoekers, maar zeker ook voor de Mechelaars zelf.”

Dankzij haar roemrijke verleden vallen in Mechelen tal van linken te vinden met wat we vandaag als Europa kennen. Met de nieuwe en gratis stadswandeling ‘Sporen van Europa’ leer je Europese projecten in de stad kennen, ga je langs historische en huidige culturele trekpleisters, ontdek je wat de Grote Raad was en welke befaamde figuren hier ooit voet aan grond hebben gezet.

“Doorheen de Europese geschiedenis was Mechelen een knooppunt voor politiek, recht en cultuur. En ook vandaag is Mechelen een stad dat haar inwoners stimuleert tot actief burgerschap, mensen in al hun diversiteit verbindt en cultuur als hefboom tot samenleven hanteert. Onze connectie met, en het geloof in, een 'verbindend Europa' is groot. Daar getuigen we van met Construct Europe. Laat deze nieuwe wandeling een fijne start voor het Europajaar van Mechelen zijn”, aldus schepen van cultuur en toerisme, Björn Siffer.

Sporen van Europa

Op basis van de folder kan je zelf een route naar wens uitstippelen. Er wordt ook een rolstoeltoegankelijke route voorzien, hiervoor dienen de stippellijnen op de kaart ter indicatie. Diezelfde folder biedt naast een kaart met alle bezienswaardigheden ook informatie over Europa gerelateerde tentoonstellingen in het kader van Construct Europe. Op vertoon van het plan krijg je trouwens korting voor een beklimming van de Sint-Romboutstoren en, van zodra geopend, een voordeel bij een bezoek aan het museumcafé van Hof van Busleyden.

Voor groepen die nog meer de diepte in willen duiken, is er een aanbod met gids voor de uitgewerkte route 'Europa in Mechelen, Mechelen in Europa’.

Nog meer weten?