Sociale verbinding: de sleutel tot gezondheid en geluk
12 Augustus 2024
Samen moeten we sociale interactie en buurtbetrokkenheid blijven bevorderen. Hierin ligt een taak voor de overheid. Maar het is ook een taak voor ons allemaal. Door simpelweg een praatje te maken met onze buren, gemeenschappelijke activiteiten te organiseren of gewoon aanwezig te zijn, kunnen we een verschil maken in iemands leven en bijdragen aan hun gezondheid en welzijn.
Nieuw onderzoek naar dementie, gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet, wijst op twee nieuwe risicofactoren: te hoge LDL-cholesterolwaarden* en verminderd zicht. Daarnaast bevestigt het onderzoek bekende risicofactoren zoals eenzaamheid of sociale isolatie, die een ernstige impact kan hebben op onze gezondheid. Dit benadrukt opnieuw dat mensen niet gemaakt zijn om alleen te zijn. Meer nog, het onderstreept opnieuw het belang van sterke sociale netwerken voor onze gezondheid en welzijn.
Vooral ouderen die sociaal geïsoleerd raken, ervaren vaak een snelle daling in levenskwaliteit. Dit komt niet alleen tot uiting in hun mentale welzijn, maar ook in hun fysieke gezondheid en dagelijkse routines zoals het koken van een gezonde maaltijd. Het is immers motiverender om gezond te koken voor een ander, en bovendien zorgt eten in gezelschap voor meer trek en appetijt.
Tijdens mijn huisbezoeken in de Mechelse wijken, in het kader van De Grote Buurtbevraging, hoorde ik prachtige verhalen van goed nabuurschap, maar ook schrijnende verhalen van eenzaamheid. Zo is het buurtcomité in de Noterstraat in Mechelen-Zuid is een mooi voorbeeld van goed nabuurschap. Elke avond om half acht verzamelen de buurtbewoners van alle generaties, maar met een groot aantal 80-plussers, zich op het pleintje. Deze eenvoudige gewoonte heeft een enorme impact op het sociaal welzijn in de buurt. Een van de bewoners is een opvallend actieve en alerte dame van 92 jaar. Wanneer ik vroeg wat haar geheim was om zo gezond en helder te blijven, vertelde ze me dat veel wandelen en goede buren maken dat ze zo vlot door het leven blijft gaan. Haar getuigenis onderstreept het belang van sociaal contact.
Toch heeft niet iedereen het gemakkelijk om vlot verbinding te maken, zeker in buurten aan drukke wegen zonder een ontmoetingspunt zoals een pleintje of een buurthuis. Dit werd duidelijk toen ik de 85-jarige Raphael ontmoette in een andere Mechelse wijk. Wanneer ik hem vroeg of ik hem met iets kon helpen, liet hij me weten dat zijn vaste telefoon al enkele dagen niet meer werkte. Erg tragisch, omdat hij sinds het overlijden van zijn vrouw alleen woont en de vaste telefoon de enige manier is om met de buitenwereld te communiceren. Zonder GSM of internetverbinding was het onmogelijk voor hem om de vaste telefoon weer aan de praat te krijgen. Na mijn huisbezoeken hielp ik hem door samen de telecomoperator te contacteren en een afspraak in te boeken voor een herstelling.
Het verhaal van Raphael laat zien dat er achter gesloten deuren vaak meer schuilgaat dan we denken. Als buren merken we niet altijd wanneer iemand in onze omgeving worstelt met eenzaamheid of praktische problemen. Raphaels situatie is geen uitzondering en benadrukt de noodzaak van een cultuur van zorgzaamheid en betrokkenheid. Daarom is het goed om af en toe aan te bellen bij onze (oudere) buren om te vragen hoe het is.
Samen moeten we sociale interactie en buurtbetrokkenheid blijven bevorderen. Hierin ligt een taak voor de overheid, daarom ben ik voorstander om vanuit Stad Mechelen nog meer acties op te zetten die dit stimuleren. Maar het is ook een taak voor ons allemaal. Door simpelweg een praatje te maken met onze buren, gemeenschappelijke activiteiten te organiseren of gewoon aanwezig te zijn, kunnen we een verschil maken in iemands leven en bijdragen aan hun gezondheid en welzijn. De drempel voor een hulpvraag wordt kleiner en het zorgt voor fijne gesprekken én goed nabuurschap.
De wetenschap bevestigt wat we al wisten: mensen zijn sociale wezens en niemand zou zich ooit alleen moeten voelen. Ons sociaal beleid in Mechelen richt zich daarom op het aanpakken van eenzaamheid door sensibilisering en projecten zoals Wegwijzers, buddywerkingen, storytelling, BuurtEngagementsNetwerken (BEN), Pleinmakers, picknick-, en gevelbanken en boekenruilkastjes. Uiteraard kunnen de zaken ook beter. Ik sta dan ook zeker open voor signalen en ideeën die kunnen zorgen voor meer en beter nabuurschap.
- Wil je meer weten over eenzaamheid en wat Stad Mechelen doet om dit tegen te gaan? Bezoek: Eenzaamheid in Mechelen.
- Wil je meer leren over dementie en weten wat Stad Mechelen aanbiedt voor mensen met dementie, mantelzorgers en hulpverleners? Bezoek: Dementie in Mechelen.
* de slechte cholesterol die aan de wand van je bloedvaten blijft kleven