Sociaal restaurant in Lier inspireert Groen Mechelen

30 Augustus 2012

Deze middag bracht een delegatie van Groen Mechelen samen met een aantal Mechelse sociale organisaties een werkbezoek aan het sociaal restaurant Kome Nete in Lier. Volgens Groen Mechelen heeft een sociaal restaurant ook in Mechelen erg veel potentieel. Ondermeer de Lierse schepen en Mechelse federaal parlementslid

Els Van WeertKristof Calvo waren van de partij. Initiatiefnemer was Groen-bestuurslid Björn Siffer, kandidaat op de Mechelse stadslijst vld-groen-m+. Het werkbezoek is geen toeval. De Mechelse sociale organisaties zijn immers al een tijdje vragende partij voor een sociaal restaurant.

"Een sociaal restaurant is een plek waar mensen voor weinig geld een lekkere, gezonde, warme maaltijd kunnen nuttigen. Tegelijk kan het een interessant project zijn van sociale economie. Het kan een plek worden waar langdurig werklozen, met begeleiding, opnieuw hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt", legt Siffer uit.

Groen Mechelen wil er de volgende legislatuur werk van maken. Het is ook één van de vele programmapunten van de Mechelse stadslijst vld-groen-m+. Een werkbezoek aan een goed draaiend sociaal restaurant uit de regio leek dan ook een uitstekende eerste stap.

"We hebben vooral geleerd dat een sociaal restaurant veel meer is dan een restaurant. Het is ook een plek waar mensen zelfredzaam zijn, omdat ze mee beslissen over de dagelijkse werking en over de projecten die er georganiseerd worden. En ook heel belangrijk: iedereen is welkom" zegt Björn Siffer van Groen Mechelen.

Voor een gelijkaardige werking in Mechelen zal het erop aankomen goed te overleggen met de sociale organisaties. "De know how van de organisaties die elke dag werken met mensen die in armoede leven zal belangrijk zijn om keuzes te maken over belangrijke aspecten zoals de ligging. Mogelijk kan je ook synergie creëren met de vele wijk- en dienstencentra in onze stad. We zullen ook fel moeten rekenen op de hulp van vrijwilligers, maar gezien het grote draagvlak voor een sociaal restaurant ben ik er zeker van dat dit geen probleem zal zijn." vult Siffer nog aan.