Sociaal engagement in de kijker op dag van sociaal werk

21 Maart 2023

Sociaal engagement in de kijker op dag van sociaal werk

Sociaal Werk is eigenlijk geen werk. Het is een engagement dat je niet kan loslaten.

Vandaag is het dag van het Sociaal Werk. Een moment om de eindeloze inzet van alle sociaal werkers in de kijker te zetten.

Schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco: “Sociaal Werk is eigenlijk geen werk. Het is een engagement dat je niet kan loslaten. Als schepen ben ik dan ook bijzonder dankbaar voor de blijvende inzet van alle sociale werkers bij de stad en onze vele partners. Zij maken dagelijks het verschil voor honderden Mechelaars. Een ongelooflijke merci.”

Ook in onze eigen rangen kennen we heel wat sociaal werkers. Aan politiek doen, doen we vanuit een overtuiging, maar doen we ook vanuit een sociaal engagement en bewogenheid. Swipe om Zineb, Frie, Bert en Saskia te leren kennen.

Zineb zet zich al bijna 30 jaar professioneel in voor kwetsbare groepen: meisjes, vrouwen, minderheden en vandaag vooral kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van een problematische thuissituatie. Met de nodige ondersteuning, een luisterend oor en een groot hart zorgt Zineb dat deze jongeren opnieuw perspectief en kansen krijgen. Sociaal werk pur sang.

Frie is ondertussen 17 jaar voorzitter van Wijkgezondheidscentrum Wel & Wee en stond mee aan de wieg ervan. Wel & Wee is meer dan een klassieke dokterspraktijk. Gezondheidszorg is er sociaal werk. Men maakt er zorg betaalbaar, maar ook toegankelijk. Mechelen is een aantrekkelijke stad geworden, met een sterk sociaal weefsel. Die metamorfose is mede te danken aan de engagementen van Frie.

Bert is al zijn hele leven aan  de slag bij Natuurpunt waar hij het beheer van al ruim 28.000 ha Vlaamse natuur coördineert samen met een ploeg van 370 medewerkers en ruim 5000 vrijwilligers. Een groot deel van  de professionele terreinploegen bestaat uit mensen die via maatwerk opnieuw kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Via sociale begeleiding en natuurbeheer zorgt Bert er zo voor dat de ruim 250 medewerkers vaardigheden en sociale skills ontwikkelen die hen helpen om weer plezier en enthousiasme te vinden in wat ze doen en hen sterk te maken om mee te draaien op de arbeidsmarkt.

Saskia, tot slot, doceert in de graduaatsopleiding maatschappelijk werk aan de Thomas More Hogeschool. Zij bereidt met andere woorden de volgende generatie sociaal werkers voor om met hetzelfde enthousiasme en engagement zoals alle vorige generaties sociaal werkers aan de slag te gaan. Ze leert hen ook impact hebben op het beleid en begeleidt hen op hun eerste stage om al meteen ervaring op te doen met de doelgroep.