Sloop maakt Kruidtuin groter: extra ruimte voor vergroening

25 Oktober 2023

Sloop maakt Kruidtuin groter: extra ruimte voor vergroening

"Met deze sloopwerken vergroten we het park met 2525 vierkante meter, waardoor de bezoeker na de aanleg meer ruimte krijgt om te genieten en te spelen. De Kruidtuin is ons grootste openbare park in de historische binnenstad, een plek die evolueerde van Middeleeuwse tuin tot het park dat we nu kennen, een uitbreiding van deze site is dan ook welgekomen." - schepen van parken Patrick Princen

De volgende fase van de renovatie van de Kruidtuin gaat van start. Het park krijgt een nieuwe speeltuin, de graszone wordt uitgebreid, de nutsvoorzieningen gaan beter aangepast zijn naar de noden van evenementen en de parkmuren worden gerenoveerd. Deze heraanleg kan pas starten na de sloopwerken, die aanvangen vanaf 13 november tot 22 december. De werken voor de parkaanleg starten in het voorjaar van 2024 na vergunning.

“We moeten oude en verouderde gebouwen slopen voor we met de heraanleg van de Kruidtuin kunnen starten. Het gaat hier om de serres en enkele bijgebouwen die zich bevinden op het terrein dat nu niet toegankelijk is voor parkbezoekers. Met deze sloopwerken vergroten we het park met 2525 vierkante meter, waardoor de bezoeker na de aanleg meer ruimte krijgt om te genieten en te spelen. De Kruidtuin is ons grootste openbare park in de historische binnenstad, een plek die evolueerde van Middeleeuwse tuin tot het park dat we nu kennen, een uitbreiding van deze site is dan ook welgekomen.”, aldus Patrick Princen, schepen van openbare werken, natuur – en groenontwikkeling, parken en stadstuinen.

Vergroening en ruimte om te spelen

In totaal gaan er 1510,18 vierkante meter aan gebouwen verdwijnen en 449,3 vierkante meter aan klinkers. Dit geeft een totaal van maar liefst 1959,48 vierkante meter aan verharding dat we verliezen. Reken daarbij dat we 26 extra bomen en 876 vierkante meter aan graszone extra krijgen
en we kunnen duidelijk spreken van een diepgaande vergroening van het park. Dit ten bate van de Mechelse gezinnen op zoek naar ontspanning en meer speelruimte voor de kinderen.

"De Kruidtuin is voor Mechelse kinderen al jaren een uitgelezen speelplek. De natuurlijke omgeving, de speeltuin en het podium zijn spelaanleidingen die ze graag en veel gebruiken. We gaan verder op dit elan en voorzien in de uitbreiding van het park een ruime nieuwe speeltuin. De Kruidtuin wordt zo één van de grootste speelplekken in het Mechelse en een trekpleister voor ouders, kinderen en hun begeleiders.”, zegt schepen van jeugd Abdrahman Labsir.

“We hebben ervoor gezorgd dat in deze speeltuin inclusiviteit centraal staat. Dit door begeleiders, scholen en ouders van kinderen met een beperking te betrekken in het ontwerpproces van de nieuwe speeltuin. Door met hun noden rekening te houden, zorgen we voor een speelplek waar alle kinderen samen kunnen spelen. Mechelen is immers een diverse stad en verdient speelinfrastructuur die zo toegankelijk is voor elk kind”, besluit Rina Rabau Nkandu schepen van sociale cohesie en toegankelijkheid.

Hinder vermijden

De Kruidtuin wordt niet afgesloten tijdens de werken, bezoekers kunnen het park nog steeds vrij betreden. Werftransport zal langs ingang Bruul binnen – en buitenrijden, de stad voorziet signalisatie en plaatselijke begeleiding van voorbijgangers bij kruispunten. Tijdens start-, middag- en einduur van de scholen zal er geen transport ingepland worden.

Meer informatie over de werken in de Kruidtuin kan u hier vinden: https://www.mechelen.be/parken-en-tuinen/kruidtuin