Slimme Kinderstad Mechelen moet volop gaan voor CoderDojo in najaar

26 Maart 2014

Tom KESTENS (gemeenteraadslid Groen Mechelen) en Davy BUNTINX (voorzitter Jong Groen Mechelen) doen een oproep aan Mechelse scholen en aan de Stad Mechelen: "Laat ons de Mega CoderDojo naar Slimme Kinderstad Mechelen halen." Berthoutinstituut-Klein Seminarie (BIMSEM) ziet heil in het voorstel en wil zich engageren voor de opmaak van een mooi dossier. Schepen van Jeugd Greet Geypen zei op de gemeenteraad dat ze haar schouders ook onder het project zal zetten. Wat is CoderDojo?CoderDojo is een groeiend internationaal netwerk van lokale computerclubs voor kinderen. CoderDojo organiseert ook in België gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor jongens en meisjes van 7 tot 18 jaar. Een Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. Mentors begeleiden de jongeren. Vandaag zijn er in Vlaanderen zowat 17 clubs die zich één zaterdagvoormiddag in de maand drie uur lang uitleven in een 'digitaal knutselatelier'. Het belangrijkste is dat kinderen met een passie en talent voor technologie hun zogenaamde computationeel denken verder kunnen ontwikkelen.

In oktober van dit jaar organiseert CoderDojo Belgium een Mega CoderDojo tijdens de Digitale Week. Daarvoor zijn ze op zoek naar een locatie waar een 1000tal jongeren bij elkaar kunnen komen voor een dag naar hartenlust IT-en. Kestens en Buntinx willen die gelegenheid aangrijpen om CoderDojo een sterke kickoff te geven in onze stad. Ze hebben allebei een uitgebreid netwerk van creatieve en Mechelaars die ze warm zullen maken voor het project.

Davy Buntinx: "CoderDojo is een geweldig en ook noodzakelijk concept. De initiatiefnemers geven een hele generatie jongeren volledig vrijwillig lessen in programmeren. Een voorsprong die ze goed zullen kunnen gebruiken in de digitale wereld van morgen. IT wordt zo'n beetje als het ABC; onmisbare kennis voor onze Mechelse jeugd. Deze MegaCoderDojo zou het project wel eens kunnen lanceren in onze stad."

Waarom zou Mechelen de ideale stad zijn voor een MegaCoderDojo? Mechelen heeft een belangrijke troef: onze stad is de scholierenstad bij uitstek. Met een ideale mix aan scholen. We leiden hier potentiële wetenschappers, ingenieurs, technici, creatievelingen en wiskundigen op.

Tom Kestens: "Vandaag hebben we al het engagement van de directie van BIMSEM om de handen in elkaar te slaan. We geloven dat andere scholen zullen volgen. Samen met hen en een werkgroep van creatieve en jonge Mechelaars kunnen we een zeer mooi dossier maken. Nu de Schepen van Jeugd hier ook haar schouders onder wil zetten staan we dubbel sterk."

Wouter Roels (ICT-verantwoordelijke BimSem): "We zien dit inderdaad als een kans. De puzzelstukken vallen precies op tijd in elkaar. De school heeft de infrastructuur én concrete ambities om vanaf volgend schooljaar het computerprogrammeren spelenderwijs aan te leren. Het CoderDojo-project zou een dynamiek op gang kunnen brengen die nuttig is. Onze kinderen zullen almaar meer te maken krijgen met IT. Dit soort projecten is sowieso de toekomst voor hen."

Nog troeven voor Mechelen: De stad is makkelijk bereikbaar met de trein, wat een belangrijke voorwaarde is voor CoderDojo Belgium vzw. En er is nog een Mechelse link. Martine Tempels (ICT Woman of the Year en voorzitster van het STEM platform voor Science, Technology, Engineering, Mathematics) werkt bij hoofdsponsor Telenet en is de motor van de Belgische Coderdojo afdeling.