Opnieuw nest slechtvalken in Sint-Romboutstoren

11 Maart 2022

Opnieuw nest slechtvalken in Sint-Romboutstoren

"Jaar na jaar kiezen ze een mooi plekje op onze toren. Dat wil zeggen dat we een aantrekkelijke stad zijn voor slechtvalken."

Een van de bekendste Mechelaars heeft twee eieren gelegd: de slechtvalk! Hoog in de Sint-Romboutstoren broedt een trots koppel slechtvalken hun eieren uit. En dat kan je live volgen via www.mechelen.be/slechtvalk. Je zal meestal het vrouwtje zien broeden. Zij houdt de eieren warm terwijl het mannetje voedsel haalt. Na 32 dagen broeden komen de eieren uit. Dat zal ergens in april zijn.

“Wat een compliment geeft dit koppel slechtvalken onze groene stad. Jaar na jaar kiezen ze een mooi plekje op onze toren. Dat wil zeggen dat we een aantrekkelijke stad zijn voor slechtvalken. Mechelen biedt hen de juiste omstandigheden”, zegt een trotse schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

“Dankzij onze ICT-dienst krijgt heel Mechelen een unieke inkijk in een mooi natuurfenomeen. Iets wat we anders niet hadden kunnen meemaken door de grote hoogte waarop de slechtvalken hun eieren leggen. Samen volgen we de valken terwijl zij nieuwe Mechelaars uitbroeden”, zegt schepen voor ICT Rina Rabau Nkandu.

“Dierenwelzijn wordt door en voor Mechelaars steeds actiever gecommuniceerd en gedeeld. We zetten daar ook als stad ferme stappen vooruit die we jaarlijks evalueren op de Werelddierendag. Zo’n webcam lijkt misschien vreemd op het eerste zicht maar creëert wel een enorme sensibilisering bij de Mechelaars rond de aanwezigheid van dieren in stedelijke context. Dat merken we ook in het stijgend gebruik van ons dierenwelzijn meldpunt. De slechtvalken zijn een veel besproken onderwerp bij de Mechelaar. Ze zien hen jagen en rond de toren vliegen”, zegt schepen van dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

Piep door de telescoop

Op 7, 14 en 21 mei staat Natuurpunt tijdens de zaterdagmarkt met een telescoop ter hoogte van Bar Klak. Voorbijgangers kunnen turen naar het slechtvalkenpaar. Die vliegen dan af en aan met snacks voor hun jongen. Aan het kraampje leer je alles over de heersers van het toren-luchtruim en Natuurpark Rivierenland.