Sint-Maartenschool scoort 100% op fietsveiligheid

16 Oktober 2023

Sint-Maartenschool scoort 100% op fietsveiligheid

"Zowel de schooldirectie, maar ook de leerkrachten, de ouderraad, ouders van alle kinderen en de kinderen zelf hebben hun verantwoordelijkheid genomen om dit mooie resultaat te behalen. Dit in combinatie met de goede raad van onze gemeenschapswachten tijdens voorbije fietscontroles", aldus schepen van Onderwijs Rina Rabau Nkandu

Na een controle van 49 fietsen geven de gemeenschapswachten van Stad Mechelen een perfecte score aan de leerlingen van de Sint-Maartenschool in Hombeek. Ze kijken daarbij naar zowel de staat van de fietsen als naar de zichtbaarheid. De school voert meerdere keren per jaar grondige inspecties uit om na te gaan hoe veilig hun leerlingen naar school fietsen. 

Foto: © Stad Mechelen en Sint-Maartenschool

“Vanuit de stad willen wij alle partners heel erg feliciteren voor deze perfecte score. Het is knap hoe een sterke samenwerking op alle niveaus hier duidelijk zijn vruchten afwerpt. Zowel de schooldirectie, maar ook de leerkrachten, de ouderraad, ouders van alle kinderen en de kinderen zelf hebben hun verantwoordelijkheid genomen om dit mooie resultaat te behalen. Dit in combinatie met de goede raad van onze gemeenschapswachten tijdens fietscontroles, waar ze de kinderen aanzetten hoe meer zichtbaar en veilig naar school te kunnen gaan, heeft duidelijk zijn effect. We waarderen de inzet van al deze schakels zodat kinderen veilig naar school kunnen”, aldus schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu.

De Sint-Maartenschool in Hombeek voert elk jaar drie fietsveiligheidscontroles uit, waarbij de eerste controle wordt uitgevoerd door de gemeenschapswachten van de Stad Mechelen. Na deze initiële inspectie wordt het voortouw genomen door de ouderraad, die gedurende het jaar zorgt voor regelmatige opvolging van de fietsen van de leerlingen. Dit jaar zijn er 49 fietsen gecontroleerd, waarop de gemeenschapswachten een perfecte score konden uitkeren.

De Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde stelt richtlijnen op voor de fietscontroles. Aan de hand daarvan kunnen de controleurs bepalen of een fiets in orde is of niet. Afhankelijk van het type fiets zijn de criteria:

  • goed hoorbare bel
  • werkende rem vooraan
  • werkende rem achteraan
  • witte reflector vooraan
  • rode reflector achteraan
  • 2 gele/oranje reflectoren in elke pedaal
  • 2 zijdelingse reflectoren per wiel of 2 reflecterende stroken op elke band
  • wit licht vooraan
  • rood licht achteraan

Na de controles krijgt de school de lijst met alle gebreken, zodat de leerlingen samen met hun ouders actie kunnen ondernemen. Bij een volgende controle worden alle fietsen opnieuw gekeurd, want het is natuurlijk het hele jaar door belangrijk veilig te fietsen. Bij de meest recente inspectie hebben alle gecontroleerde fietsen een perfecte score behaald, wat betekent dat elke fiets volledig in orde was en voldoet aan alle veiligheidsnormen. Dit is een opmerkelijke prestatie en getuigt van de inzet van zowel de school als de ouderraad voor de veiligheid van de leerlingen.

“Stad Mechelen zet voluit in op verkeersveiligheid in en rond scholen”, zegt schepen van mobiliteit Pia Indigne. “Alleen zo kunnen we schoolgaande kinderen en hun ouders echt aanmoedigen om te voet of met de fiets naar school te komen. Zo zijn er in onze stad ondertussen 13 schoolstraten, ondersteunen we initiatieven zoals de Strapdag en zetten we Vlaamse subsidies in om schoolomgevingen verkeersveiliger te maken. Ook de veiligheid van fietsers en hun fietsen zelf is voor ons een prioriteit. Onze Gemeenschapswachten spelen hierin een belangrijke rol. Dat de Sint-Maartenschool een perfecte score kan voorleggen is hartverwarmend. Het toont dat de leerlingen zelf, de school én de stad ervaren dat iedereen kan bijdragen aan de veiligheid rond de schoolpoorten. En dat is uiteindelijk ons opzet.” 

Directeur Elsie Van Borm is verheugd over het resultaat en zegt: "Veiligheid staat altijd voorop bij de Sint-Maartenschool. We zijn zeer trots op het harde werk van onze stadswachten, ouderraad en het lerarenkorps evenals op de inzet van onze leerlingen en hun ouders om ervoor te zorgen dat alle fietsen in topconditie zijn. Deze perfecte score is een bewijs van onze gemeenschappelijke toewijding aan de veiligheid van onze leerlingen. Samen maken we zo Hombeek een nog veiliger dorp”.

De school heeft recht op één controle van de stadswachten, in te zetten op een moment naar keuze. Echter vonden zowel het bestuur van de school als de ouderraad het nodig van heel het jaar door in te blijven zetten op deze controles. Daarom beslisten ze de controle van de stadswachten in te zetten als ijkpunt en daarna elk seizoen zelf de controles uit te oefenen. “Zo houden we de vinger aan de pols en blijven we leerlingen motiveren hun fiets veilig en op orde te houden”, aldus Elsie Van Borm.

De school heeft ook nog een verrassing die zichtbaar zal zijn voor heel het dorp en alle passanten. De ouderraad heeft namelijk net voor de hele school gepersonaliseerde fluo- en reflecterende rugzakcovers van het Belgische merk Wowow aangekocht. “Leerlingen waren sowieso al verplicht van een fluorescerende vest te dragen in de donkere maanden, maar hun boekentassen bedekten vaak een belangrijk deel van deze fluovesten. Daarom bieden we ze nu gratis een rugzakcover aan, die beschermt de boekentassen ineens ook tegen weer en wind. Vanaf dit jaar zullen ook alle startende leerlingen zo’n rugzakcover krijgen. Tijdens de donkere wintermaanden zal heel Hombeek oplichten voor en na de schooluren”, besluit Elsie van den Borm.