Rina Rabau wordt ‘schepen van ontmoeting’ in Mechelen

29 September 2021

Rina Rabau wordt ‘schepen van ontmoeting’ in Mechelen

De ledenvergadering van Groen Mechelen heeft dinsdagavond huidig gemeenteraadslid Rina Rabau voorgedragen als toekomstig schepen van de Stad Mechelen. Rabau wordt vanaf januari 2022 bevoegd voor Participatie, Sociale Cohesie, Onderwijs, Mondiaal Beleid, Slimme Stad, Communicatie, Senioren en Toegankelijkheid.

Rabau is erg tevreden en vereerd met het vooruitzicht om deel te kunnen uitmaken van het Mechelse schepencollege: “Ik ben zeer blij met het pakket bevoegdheden dat ik toevertrouwd krijg, en kijk er naar uit om samen met de bestuursploeg en onze administratie verder te bouwen aan een warme stad waar iedereen zich thuis voelt, die voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen kansen en krijgt om zich volop te ontplooien”.

Rabau zetelt in de gemeenteraad sinds de laatste lokale verkiezingen, die bijzonder succesvol waren voor de Mechelse stadslijst VLD-Groen-M+. Op dit ogenblik is ze raadgever bij Brussels minister Elke Van den Brandt. Voorheen was ze ook provincieraadslid. Ook in Mechelen heeft ze al heel wat engagement getoond: als initiatiefneemster van Mechelen Matcht en ondervoorzitster van de Groen-afdeling in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Groen-kopman Kristof Calvo is Rabau “een nieuw gezicht met al heel wat ervaring”. “Rina heeft zich getoond als een ijverig gemeenteraadslid, iemand met frisse ideeën en altijd gericht op samenwerking. Haar toekomstige bevoegdheden bieden veel kansen om het samenleven in onze stad nog te verbeteren. Mechelen is altijd ambitieus, maar we willen tegelijk niemand achterlaten en zoveel mogelijk mensen betrekken.”

De ambitie van de toekomstige schepen is nog meer ontmoeting tussen Mechelaars mogelijk maken. “Maar de komende weken ga ik vooral veel luisteren en praten om in januari echt goed te kunnen starten. Het is alvast aangenaam om te mogen constateren dat ik omringd zal worden door een hecht team dat me bij aanvang wegwijs zal maken zodat de overgang vlot zal verlopen”, aldus Rabau.

Rabau volgt in januari huidig schepen Marina De Bie op. De Bie is sinds haar aantreden als schepen in 2008 een sterkhouder van het Mechelse stadsbestuur en daarvoor ook al van de Mechelse groene afdeling, als gemeenteraadslid en voorzitter. De opvolging geeft aanleiding tot een herschikking van de bevoegdheden. Alle natuur- en klimaatgerelateerde bevoegdheden worden samengebracht bij schepen Patrick Princen. Rabau neemt naast Onderwijs, Mondiaal Beleid en Slimme Stad ook de bevoegdheden Participatie, Sociale Cohesie, Senioren en Toegankelijkheid voor haar rekening.

“Mechelen heeft grote klimaatambities. Al drie jaar kan ik daaraan werken als schepen van Natuur-en Groenontwikkeling en Openbare Werken. De bevoegdheden Klimaat, Energie, Milieu en Duurzaamheid sluiten daar goed bij aan. Participatie is bovendien bij Rina in goede handen. Na corona liggen er veel kansen om Mechelaars nog meer bij de toekomst van onze stad te betrekken”, aldus Princen.


 

Bio Rina Rabau

  • Nkandu Rina Rabau (officiële naam, Rabau heeft een Grieks-Congolese moeder en Belgische vader)
  • °26/05/1984 – Lubumbashi (DRCongo)
  • Studeerde sociologie aan de KULeuven
  • Verkozen als gemeenteraadslid in 2018
  • Momenteel raadgever bij Brussels Minister Elke Van den Brandt. Heeft in het verleden gewerkt bij het Minderhedenforum en als kabinetsmedewerker bij onder meer Mohamed Ridouani en Pascal Smet.
  • In Mechelen bezielster van Mechelen Matcht
  • Mama van 2 kinderen