Resolutie ter veroordeling van etnische geweld tegen de Armeense bevolking in Nagorno-Karabach

26 September 2023

Resolutie ter veroordeling van etnische geweld tegen de Armeense bevolking in Nagorno-Karabach

"De Armeense bevolking van Nagorno-Karabach wordt op een onmenselijke wijze behandeld en verjaagd van haar historisch moederland. Zoiets kunnen we niet zomaar laten passeren" - Maxine Willemsen

Gemeenteraadsvoorzitter Maxine Willemsen (Stadslijst) en gemeenteraadslid Liana Davtyan (Stadslijst) dienden tijdens de gemeenteraad van 25 september samen een resolutie in naar aanleiding van het etnische geweld en de oorlog in Nagorno-Karabach. Sinds 12 december 2022 werd de Lachin corridor - de enige weg die het gebied verbindt met Armenië – volledig geblokkeerd door Azerbeidzjan om de regio tot overgave te dwingen. De inheemse bevolking werd maanden onderworpen aan uithongering en ook medische hulp door het Rode Kruis werd systematisch geweigerd.
 
Na deze blokkade ligt sinds vorige het gebied opnieuw onder vuur van het Azerbeidzjaanse leger, die niet de bevolking in verschillende steden bombardeert en aanvalt. Raadslid Davtyan getuigt: “De Armeense bevolking in Nagorno-Karabach wordt al negen maanden gedepriveerd van voeding, elektriciteit en medische hulpmiddelen. Het is vreselijk om te aanschouwen dat de internationale gemeenschap niet ingrijpt wanneer er sprake is van flagrante schendingen van het internationaal recht, dus ik ben blij dat we als stad toch een sterk signaal kunnen geven aan de Armeense gemeenschap in Mechelen en daarbuiten.”

Ook voorzitter Maxine Willemsen is actief in de gemeenschap en reageert: “Mechelen heeft mensenrechten als de belangrijkste waarde. Daarom is het maar meer dan normaal dat we allemaal samen een signaal uitsturen om het etnische geweld en de oorlog te veroordelen. De Armeense bevolking van Nagorno-Karabach wordt op een onmenselijke wijze behandeld en verjaagd van haar historisch moederland. Zoiets kunnen we niet zomaar laten passeren.”

De resolutie werd ondertekend door de raadsleden en gesteund door het voltallige schepencollege.