RADAR Mechelen lanceert nieuwe open call

06 Augustus 2023

RADAR Mechelen lanceert nieuwe open call

“Met trajectbegeleiding biedt RADAR, samen met verschillende partners uit Mechelen, een platform aan waar er plaats is voor experiment en geven we een boost aan lokaal talent om door te groeien in de stad”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer.

Met een open call moedigt de stad artistieke talenten binnen de podium- en beeldende kunsten aan om een idee of project in te dienen om het vervolgens onder begeleiding van RADAR te kunnen realiseren. RADAR duikt mee in het artistieke proces en begeleidt de deelnemers bij hun eerste (semi-)professionele stappen. Iedereen vanaf 18 jaar kan indienen tot en met 10 september.

Elk seizoen ondersteunt RADAR individuele makers, kunstenaars en collectieven vanaf 18 jaar in het ontwikkelen van een eigen kunstproject. Met de open call, krijgen (nieuwe) makers die gepassioneerd bezig zijn met theater, beeld, muziek, dans of multidisciplinaire projecten de kans om hun idee of project in te dienen. RADAR wil daarbij een springplank zijn voor de eerste stappen naar realisatie. De geselecteerde deelnemers worden gestimuleerd om te experimenteren en hun grenzen te verleggen en in een stroomversnelling hun kunstproject verder uit te werken.

“Met trajectbegeleiding biedt RADAR, samen met verschillende partners uit Mechelen, een platform aan waar er plaats is voor experiment en geven we een boost aan lokaal talent om door te groeien in de stad”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer. “Via RADAR krijgen ze de nodige ruimte om dingen uit te proberen, met vallen en opstaan. Kunstenaars en makers kunnen met hun project deelnemen aan de start van een maakproces of al volop bezig zijn. We helpen bij de nood aan tijd en ruimte om hun project verder uit te werken en bieden ook een toonkans aan. Ook een financiële impuls maakt deel uit van het ondersteuningstraject. Op maat van hun eigen project zoeken we de beste formule.”

Op maat

Of het nu gaat over je eigen artistieke parcours of je wil een project opzetten waar creativiteit en kunsten mensen bij elkaar brengt. Iedereen is welkom. Ondersteuning kan bestaan uit advies en begeleiding, een financiële impuls om je op weg te helpen en matchmaking met gelijkgezinden en zichtbaarheid voor jezelf als maker. Maar er is ook ruimte voor experiment tijdens langere residentieperiode, een work in progress en toonkans in de stad. Je krijgt ondersteuning op maat voor je eigen project.

Succesverhalen

De selectie van vorig jaar omvatte 20 projecten. Dit waren makers en kunstenaars die zich bezighouden met dans, muziek, beeldende kunst, theater en ook multidisciplinaire projecten. Hier vind je een mooi overzicht van de verschillende mensen en projecten die ondersteuning ontvingen.We pikken er twee uit:

Sara Vermeylen maakt grote lichamelijke lijntekeningen en experimenteert met performances. Dit voorjaar was ze in RADAR op residentie met Michael Claessens en Tilde Potoms. Hun gesprekken gingen vaak over de fysieke en mentale afzondering van de buitenwereld die nodig is om je volledig te kunnen concentreren op het artistieke proces. De kruisbestuiving inspireerde Sara tot het experiment ZERO ONE. Hoe kun je de beslotenheid van het atelier openbreken voor publiek, zonder de creatieve focus te verliezen? De performance volgt op BACK TO ZERO en past in een reeks van het BONK collectief, dat de daad van het tekenen wil tentoonstellen in plaats van het resultaat. Meer over Sara en haar werk vind je hier: https://saravermeylen.be/

Singer-songwriter Lien Schoeters zette haar prille muzikale stapjes in het Conservatorium van Mechelen. Piano was haar eerste liefde, maar later volgde ze ook gitaar, klarinet en zang. Haar passie voor muziek bleef groeien en op haar 15de begon ze haar eerste nummers te schrijven. Haar sterke en persoonlijke liedjes zingt ze met een stem die warm, eerlijk en puur is, maar tegelijk licht en down-to-earth met een nostalgische kant. Haar songs zijn ontwapenend en nemen steeds een onverwachte wending. Ontdek de muziek van Lien Schoeters: https://vi.be/platform/lienschoeters

Vraag je boost aan!

Ben je als maker aan het broeden op een nieuwe podiumcreatie? Zoek je als beeldend kunstenaar of collectief een plek om te experimenteren en verder te ontwikkelen? Heb je nood aan repetitie- of creatietijd? Ben je op zoek naar ondersteuning voor je artistieke plannen? Zoek je een presentatieplek en financiële impuls? Dan is RADAR op zoek naar jou! Stel je kandidaat voor 10 september 2023 via www.radarmechelen.be. Op 13 september weet je of je op gesprek mag komen. De gesprekken vinden plaats op 18, 19 en 20 september.

Wie nog met twijfels zit of een duwtje in de rug nodig heeft, is altijd welkom voor een babbel. Meer informatie via www.radarmechelen.be/radar-geeft-een-boost.