Project Tuintesters van start: 300 meetpaddenstoelen de grond in

02 Mei 2023

Project Tuintesters van start: 300 meetpaddenstoelen de grond in

Tuintester Barbara Van de Perre: "Op deze manier kan ik effectief mijn steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming"

De 300 meetpaddenstoelen van het Europees project Wetlands4Cities zijn verdeeld onder de Mechelse Tuintesters. De komende vier jaar zullen de sensoren het bodemvocht en op drie verschillende hoogtes de temperatuur meten om zo een beeld te krijgen van hoe klimaatrobuust de Mechelse bodem is.

Van de 300 meetpaddenstoelen staan er nu 283 in Mechelse tuinen en komen er twee terecht in het openbaar domein in Mechelen. De overige vijftien werden door Natuurpunt verdeeld over drie Mechelse natuurgebieden: het Mechels Broek in Muizen, Den Battelaer in Battel en de Barebeekvallei in Muizen. Bij ontvangst van de meetpaddenstoelen kregen de Mechelse Tuintesters ook meteen een handleiding mee, om de sensoren op de juiste plaats te zetten en zich te registreren. De eerste twee weken dienen voor een kallibratie en daarna zal de meetpaddenstoel tot april 2027 data verzamelen over de bodem. 

Schepen voor klimaat en milieu Patrick Princen (foto links) heeft zelf ook een meetpaddenstoel in de tuin staan: “De sensor meet het best data op een plek in het gazon, op minstens 1 meter afstand van omheiningen of de rand van het gazon. Daar zal hij de komende vier jaar waardevolle informatie verzamelen over hoe goed de Mechelse grond het doet onder verschillende weersomstandigheden zoals droogte of overtollige regen. De data is van hoogst belang om te weten of Mechelen klimaatrobuust is op vlak van water. Zo kunnen we ons voorbereiden op de toekomst”, zegt hij.

Ook inwoonster Barbara Van de Perre (foto rechts) heeft een meetpaddenstoel staan in haar tuin in het centrum: “Ik kijk enorm uit naar de resultaten van dit onderzoek want op deze manier kan ik effectief mijn steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Ik leer namelijk op welke manier mijn tuin omgaat met droogtes, hitte en veel neerslag.”

Wetlands4Cities is een LIFE project van Europa en is een samenwerking tussen de steden Mechelen en Tilburg. De belangrijkste focus van het project ligt op de uitdaging om middelgrote steden te beschermen tegen overstromingen, droogte en hittestress. Niet alleen de inwoners, maar ook de omliggende natuur- en landbouwgebieden kunnen daardoor immers in de problemen komen.

In het Mechelse luik van het project speelt de vernatting van het Mechels Broek een grote rol, met de installatie van de zonnepomp vorige week als bepalend onderdeel. Vanuit de stad maken naast de Tuintestesters ook verschillende onthardingsprojecten deel uit van het project. Ook via ontharding wordt extra groen gecreëerd en wordt de sponsfunctie van de bodem hersteld.

“Natte broeken, droge voeten. We hebben het al eerder als leuze gebruikt, maar het past perfect bij Wetlands4Cities. Om onze stad toekomstbestendig te maken en onze natuur te beschermen tegen het veranderende klimaat, is dat wat we moeten bereiken. Door water ruimte te geven om in de bodem te dringen, versterken we onze natuur en de biodiversiteit, maar we zorgen er ook voor dat we beter beschermd zijn tegen periodes van intense regenval. Om de Mechelaar in dit traject te betrekken is het belangrijk met burgerwetenschap te werken, zoals in het Tuintesters-project, en om Mechelaars te betrekken bij en te stimuleren voor het ontharden van hun directe omgeving”, besluit schepen Princen.

www.mechelen.be/tuintesters