Project Mozaïek geeft nieuwkomers duwtje in de rug

13 Juni 2022

Project Mozaïek geeft nieuwkomers duwtje in de rug

Zondag mochten we weer elf nieuwe Mechelaars verwelkomen. Zij vervolledigden met succes het inburgeringstraject en ontvingen hun attest tijdens een feestelijke ceremonie met tal van randactiviteiten en ontmoetingskansen. Ook project Mozaïek wordt in de bloemetjes gezet, want wegens succes wordt het project verdergezet.

Gabriella De Francesco, schepen van gelijke kansen en diversiteit, komt de laureaten telkens persoonlijk bedanken en feliciteren. “Ik maak de mensen graag gelukkig, maar een attest overhandigen aan onze nieuwe Mechelse vrienden maakt ook mij gelukkig. Het is steeds een fijn moment. Een kans om met mensen te babbelen en te netwerken met onze Mechelse partners. De inburgeringsceremonie maakt trouwens deel uit van ‘project Mozaïek’, een ideale gelegenheid om kennis te maken met alles wat dit project te bieden heeft.”

Met het project Mozaïek gaat Mechelen een stap verder in het ondersteunen van nieuwkomers bij hun integratieproces. Naast de drie gekende pijlers ‘leren van het Nederlands’, ‘cursus maatschappelijke oriëntatie’ en ‘traject naar werk of studie’, voegt de stad er een belangrijke vierde aan toe: ‘sociaal netwerk en participatie’. In deze vierde pijler kiezen inburgeraars voor een buddy, vrijwilligerswerk of een kennismakingstraject in een buurt of organisatie. Op deze manier versterken zij hun eigen sociale netwerk, leggen persoonlijke banden en ontdekken nieuwe kansen.

En project Mozaïek blijkt een groot succes te zijn voor onze nieuwe Mechelaars: “In 2021 hebben 236 mensen uit Mechelen hun inburgeringsattest behaald. Op dit moment zijn er 48 duo’s gevormd dankzij de buddywerking, zijn twaalf mensen aan de slag als vrijwilliger en lopen er negen kennismakingstrajecten. Een mooi project met mooie resultaten, daarom zal de werking ook verlengd worden”, besluit de schepen.