Pluk de stad: eetbaar en groen

21 Augustus 2012

Pluk de stad: eetbaar en groen

Bezoekers van de zaterdagse markt in Mechelen konden rekenen op een leuk extraatje: een volkstuintje in de schaduw van de Sint-Romboutstoren, een initiatief van Groen Mechelen. Heel wat Groen-kandidaten, waaronder schepen Marina De Bie, federaal parlementslid , Patrick Princen en Vera Hendrickx, waren van de partij voor de actie. Die stond in het teken van een groene en eetbare stad: een pleidooi voor ondermeer bijkomende volkstuintjes, verticale tuinen en een nieuwe stadsbos met eetbaar platen (noten, appels, bessen, ?). Kristof Calvo

De afgelopen jaren is al erg veel geïnvesteerd in de vergroening van de Dijlestad. "Op veel plaatsen in de binnenstad zie je nieuwe struiken, bomen en bloembakken staan. Mechelen is de afgelopen jaren fel groener geworden. Er zijn bijna 1.000 bomen bijgekomen, jaarlijks worden honderden bloemen aangeplant en bij nieuwe pleinen kiest de stad voor een mix van vaste en een- of tweejarige planten", licht Leefmilieuschepen Marina De Bie toe.

De Mechelse stadslijst vld-groen-m+ wil op dat elan verder gaan. Eerder werd al een uitgebreid parken- en tuinenplan voorgesteld. Eetbaar groen in de stad zou daarbij ook leuk zijn, menen Groen-kandidaten op die stadslijst Patrick Princen en Vera Hendrickx, allebei ook zeer actief in de Mechelse milieubeweging.

"Steeds meer Mechelaars krijgen groene vingers en gaan aan de slag op hun balkon of in hun stadstuin. Ze kweken sla en tomaten in plaats van gras en petunia's. Hetzelfde kan gebeuren op het openbaar domein. Wij noemen dat de eetbare stad. Op goed gekozen locaties en met goede afspraken kan dat echt een succes worden", aldus Princen en Hendrickx.

Tijdens de marktactie werden enkele concrete voorstellen gelanceerd om een groene, eetbare stad in de praktijk te brengen:

  • Een nieuw stadsbos met grote bomen en struiken (noten, appels, bessen, ?) waar iedereen mag gaan oogsten.
  • Bijkomende volkstuintjes en tuindeelinitiatieven stimuleren: op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. Er is potentieel, laat ons dat aanwenden.
  • Groendaken vormen een natuurlijke waterbuffer bij regenweer en gratis airco in de zomer. De stad geeft het goede voorbeeld: waarom geen groententuin op een Mechelse sporthal? De daken van nieuwe projecten kleuren Mechelen groen.
  • Verticale tuinen verfraaien de stad en zuiveren de lucht. We gaan op zoek naar nieuwe locaties. Minder grijs beton, meer groene muren.
  • Plantenbakken in de wijken komen vrij voor groenten- en kruidenteelt.