Plantseizoen van start: 300 grote bomen op openbaar domein

08 November 2023

Plantseizoen van start: 300 grote bomen op openbaar domein

“Sinds 2019 planten we ieder plantseizoen 300 nieuwe, grote bomen aan op het openbaar domein. We kiezen bewust voor volwassen bomen in plaats van jonge zaailingen om sneller te kunnen profiteren van de vele voordelen van bomen, zoals een gezondere leefomgeving en een aantrekkelijker straatbeeld”

In Mechelen is een aannemer vandaag begonnen met het aanplanten van 300 grote bomen op het openbaar domein. De werken gaan nog de hele maand november door. Het gaat om meer dan 30 verschillende inheemse boomsoorten op 29 verschillende locaties: in parken, straten, bermen… Het is meteen de officiële start van het plantseizoen in Mechelen.

“Sinds 2019 planten we ieder plantseizoen 300 nieuwe, grote bomen aan op het openbaar domein. We kiezen bewust voor volwassen bomen in plaats van jonge zaailingen om sneller te kunnen profiteren van de vele voordelen van bomen, zoals een gezondere leefomgeving en een aantrekkelijker straatbeeld”, legt schepen Patrick Princen uit. Hij ging vanmiddag de eerste bomen mee planten in Muizen (zie foto).

Bomenteller

In de bomenteller op haar website houdt Stad Mechelen ieder jaar bij hoeveel bomen er op het openbaar domein sneuvelen en geplant worden. Op 1 januari 2019 stond de teller op 16.677 bomen. Op 1 maart 2023 stond de teller op 18.985 bomen. Daar komen er deze maand dus nog minstens 300 bij, waardoor de teller zal stijgen naar 19.285. “Na deze aanplanting kunnen we zeggen dat er in Mechelen op vijf jaar tijd 2600 bomen zijn bijgekomen in Mechelse straten, in parken en op pleinen. Hopelijk groeien hier voor onze kinderen en kleinkinderen de mooiste bomen uit van onze prachtige stad Mechelen”, duidt de schepen.

Begin volgend jaar zullen ook de afgestorven bomen op het openbaar domein vervangen worden. Dit is uiteraard een nuloperatie, deze bomen worden niet dubbel geteld in de bomenteller.

Bomencharter

Aanplantingen op privédomein en in bossen worden niet geregistreerd in de Bomenteller. Ze tellen wel mee in de telling van het Bomencharter, de ambitie van de stad om deze legislatuur voor elke Mechelaar een boom te planten, 87.000 in totaal. Om dit te bereiken wordt intensief samengewerkt met inwoners, verenigingen, organisaties, scholen, Natuurpunt, bedrijven en overheden. Alle initiatieven van het komende plantseizoen bij elkaar opgeteld, zou Mechelen in maart 15.000 bomen rijker moeten zijn.

Stad Mechelen zal daarvan nog eens 8.000 bomen en struiken in bosaanplantingen en houtkanten aanplanten. Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt zorgen samen ook nog eens voor 7.000 nieuwe bomen in Mechelen. Zo vinden er eind november alvast verschillende grote plantacties plaats in de Warande in Leest, ter versterking van natuurgebied Robbroek, en dit samen met jeugdverenigingen en enkele bedrijven. Specifieke communicatie hieromtrent volgt.

Mechelaars kunnen bijdragen door bomen te planten in hun tuin. Via de actie Boom zoekt grond kochten dit jaar 122 gezinnen samen 211 bomen, 40 bijenbosjes, 25 vogelbosjes, 27 bloesem- en bessenhagen en 108 pakketjes boerenkrokussen. De inschrijvingen zijn afgelopen. In december wordt het plantgoed verdeeld.

Ook andere organisaties zoals Regionaal Landschap, Agentschap Wegen en Verkeer of de Bosgroepen planten bomen. “Alles samen hopen we aan het einde van het plantseizoen 75.000 nieuwe bomen op de teller te hebben staan sinds het begin van deze bestuursperiode. We staan dan weer een stap dichter bij ons doel van 87.000. Het maakt niet uit wie ze plant of waar in Mechelen ze komen, het belangrijkste is dat we dit samen kunnen waarmaken”, besluit schepen Patrick Princen.

www.mechelen.be/bomenteller
www.bomencharter.be