Plantdag voor nieuw geboortebos in Nekkerspoel

10 Januari 2024

Plantdag voor nieuw geboortebos in Nekkerspoel

"Naast een hulde aan het nieuwe leven draagt dit bos ook bij aan de ambitie om tegen het einde van 2024 in Mechelen 87.000 nieuwe bomen te planten" - schepen Patrick Princen

Op zaterdag 3 februari 2024 wordt het eerste Mechelse geboortebos aangeplant. Ouders van kindjes die in 2023 geboren werden en in Mechelen wonen, worden uitgenodigd om mee te komen planten en de naam van hun kindje te vermelden op het geboortemonument. Ook ouders van sterrenkindjes kunnen deelnemen aan deze nieuwe Mechelse traditie.

“Het geboortebos is een fantastisch geboortegeschenk voor nieuwe en bestaande Mechelaars. Naast een hulde aan het nieuwe leven draagt dit bos ook bij aan de ambitie om tegen het einde van 2024 in Mechelen 87.000 nieuwe bomen te planten. Het eerste geboortebos van Mechelen komt op een perceel achter de Sint-Libertuskerk en basisschool de Sprankel in de wijk Nekkerspoel en telt 650 bomen”, vertelt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen. “Nieuwe natuur betekent ook meer biodiversiteit en een grotere habitat voor kleine dieren. Op die manier kunnen de bomen in dit geboortebos in de toekomst ook dienen als nestplaats voor vogels. Daarmee is de cirkel van het leven helemaal rond.”

De beslissing om jaarlijks een geboortebos te voorzien voor alle kersverse Mechelaars dateert van maart vorig jaar. Jaarlijks komt er op deze manier ongeveer 0,4 ha bos bij. De locatie kan per jaar wijzigen of enkele jaren op eenzelfde locatie blijven, waar telkens een bijkomend deel bebost wordt. De plantdag vindt steeds plaats in het voorjaar volgend op het geboortejaar. Alle kersverse kindjes en hun ouders worden hiervoor uitgenodigd. 

“Het idee dat er een bos groeit dat je voor en met je kindje hebt geplant, wordt bij heel wat Mechelaars goed onthaald. De inschrijvingen lopen nog, maar 258 Mechelaars gaven al aan op de plantdag aanwezig te zullen zijn. De namen van al zeker 93 piepjonge Mechelaartjes komen op het geboortemonument. Het geboortebos is een origineel nieuw project waarin we, naast de verdere digitalisering van registratie en aangifte, verder bouwen aan een mooie start voor elke pasgeboren stadsgenootje”, vertelt schepen van burgerzaken Alexander Vandersmissen.

De inheemse boompjes die worden geplant, zullen uitgroeien tot een heus geboortebos. Dit heeft natuurlijk tijd nodig en niet alle bomen zullen volgroeid raken. De bomen krijgen daarom ook geen toegewezen namen, want die worden geplaatst op het geboortemonument in de vorm van een bijenhotel. Zo zijn de namen vereeuwigd en krijgt het bos de kans om op een natuurlijke manier te groeien. Ook ouders van sterrenkindjes of overleden kindjes mogen mee komen planten en krijgen de kans hun kindje te vereeuwigen op het geboortemonument. 

Inschrijven voor de plantdag
De allereerste plantdag van het Mechelse geboortebos vindt plaats op zaterdag 3 februari in de wijk Nekkerspoel. Ouders van kindjes die geboren werden in 2023 werden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Wie zich nog niet inschreef, kan dat nog doen tot 21 januari 2024 via www.mechelen.be/plantdag-van-het-geboortebos. Via het formulier kunnen ouders aangeven of ze mee komen planten en of ze de naam van hun kindje willen vermelden op het geboortemonument. Ook ouders van wie het kindje tijdens de zwangerschap of na de geboorte overleed, zijn welkom. 

www.mechelen.be/geboortebos