Plannen park Populierendreef klaar voor uitvoering

08 Januari 2015

Plannen park Populierendreef klaar voor uitvoering

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de plannen voor het park tussen de gevangenis, Caputsteenstraat, Populierendreef en Frans Halsvest zijn nu uitvoeringsklaar. Als alles goed gaat, zal de aanleg van park Populierendreef dit voorjaar van start gaan. In het najaar van 2015 moet alles afgerond zijn en kan de buurt genieten van het nieuwe park dat ruim 1 hectare groot wordt.   Uniek spel- en belevingspark

De nu wat treurig ogende, voormalig PIDPA-site transformeert tegen eind dit jaar in een uniek park voor Mechelen. Atelier Ruimtelijk Advies (ARA) was verantwoordelijk voor het uitwerken van de technische plannen, op basis van het voorontwerp dat eerder al werd voorgesteld. Naast de 'vaste waarden' in de Mechelse parken, zoals een trapveld en een hondenweide, zullen ook een aantal vernieuwende elementen een plek krijgen in het park. "Zo is er aandacht voor de biodiversiteit via het aanplanten van rijkbloeiende soorten die bijvriendelijk zijn. Er komt ook een zone specifiek voor fruitbomen", vertelt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Marina De Bie. Het gaat dan enerzijds om Mechelse oude rassen hoogstamfruit (zoals de Josephine De Malines peren) en om kleinfruit (bv. aalbessen en vijgen). Om de verblijfsruimte zo aangenaam mogelijk in te richten, komt er onder andere een zitarena, een zone met picknickbanken, een buurtweide en enkele verhoogde plantenbakken die onder andere voor stadstuinieren gebruikt zullen worden. Ook wat de speelruimte betreft is er voor elk wat wils. Zo is er een zandspeelzone voor de kleuters, een horizontale klimmuur en een speellandschap met een evenwichtsparcours van boomstammen, planken en rotsblokken. Die zone doet bovendien dienst als waterinfiltratiezone. Het volledige park wordt zo'n 10.000 m2 groot.

 

Wensen van de buurt

Belangrijk bij de ontwikkeling van de plannen was de mening van de buurt. Met de bemerkingen van de gevangenis werd uiteraard rekening gehouden. Ook de buurtbewoners werden enkele keren geconsulteerd. De plannen werden een laatste keer voorgesteld op de bewonersvergadering van 4 december jl. Op basis van die vergadering werden nog een aantal elementen aangepast in de finale plannen. "De buurt vroeg o.a. aandacht voor de afscherming van aangrenzende tuinen en voor de veiligheid van de uitrit van de nieuwe appartementen die aan de kant van de Frans Halsvest komen. Daarnaast zal op hun vraag de fietsherstelzuil, die nu aan de toekomstige Rik Wouterstuin staat, naar het park verhuizen en zal een pingpongtafel in het ontwerp voorzien worden", aldus nog De Bie.

 

Buurtparking voor 31 wagens

Bij de ingang van het park aan de kant van de Caputsteenstraat wordt een buurtparking voorzien. "We wilden dit binnengebied vooral als groenzone inrichten, maar gezien de parkeerdruk in de buurt is een kleine buurtparking geen overbodige luxe. In overleg met de buurt is geland op een aantal van 31 plaatsen, ongeveer dezelfde capaciteit als wat er nu aan parkeergelegenheid op die locatie is. Er komt bovendien ook een fietsparking." Het huis dat ook deel uitmaakt van de site zal verkocht worden.

 

Timing

"Met de laatste feedback vanuit de buurt kunnen we nu resoluut vooruit met dit project. De bouwvergunning werd aangevraagd, het openbaar onderzoek is lopende. Als alles meezit, kunnen de werken starten in april of mei, zodat we tegen oktober een prachtig nieuw park zullen hebben", besluit schepen De Bie tevreden.

 

Een voorproefje van het park krijg je in onderstaande powerpoint die op de laatste bewonersvergadering gebruikt werd: