Plaatsing van eerste elf groenslingers boven Mechelse straten

13 December 2023

Plaatsing van eerste elf groenslingers boven Mechelse straten

"Ze maken de straat niet alleen een pak aantrekkelijker, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit, houden regenwater vast, zorgen voor verkoeling en zijn een schuilplaats voor vogels, insecten en andere kleine dieren die in onze stad voorkomen" - schepen Patrick Princen

Op elf locaties in Mechelen plaatst de vzw Groene Gevels deze week groenslingers in opdracht van Stad Mechelen. De groenslingers worden gratis aangeboden aan inwoners van Mechelen die een aanvraag indienen en waarvan de locatie voldoet aan bepaalde technische vereisten, zoals de stevigheid van de gevel en de hoogte van de straat. De stad wil in 2024 nog eens 65 à 70 groenslingers plaatsen en roept overburen op om samen een groenslinger aan te vragen.

Schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen: "Groenslingers zijn klimplanten die via een stevige kabel over de straat van de ene gevel naar de andere slingeren. Ze maken de straat niet alleen een pak aantrekkelijker, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit, houden regenwater vast, zorgen voor verkoeling en zijn een schuilplaats voor vogels, insecten en andere kleine dieren die in onze stad voorkomen. Door ze gratis ter beschikking te stellen en de plaatsing op ons te nemen, met behulp van een professionele firma, maken we het voor iedereen mogelijk om bij te dragen aan een duurzamere, gezondere en aangenamere leefomgeving.”

Plaatsing en onderhoud door Groene Gevels vzw
Bewoners die zo’n groenslinger aan hun gevel willen moeten wel tot een akkoord komen met hun overbuur. Ze engageren zich om de kabel minstens 10 jaar te behouden en zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de groenslinger tot op een hoogte van 3 meter. De plaatsing en het onderhoud op grotere hoogte worden uitgevoerd door Groene Gevels vzw. Mechelaars kunnen gratis een groenslinger aanvragen via de officiële website van de stad, waar ook technische vereisten en aanvullende informatie te vinden zijn: www.mechelenklimaatneutraal.be/ontharding/groenslinger

De belangrijkste regels zijn:

  • Groenslingers mogen niet op gewestwegen hangen.
  • Er moet een afstand van 30 meter zijn tussen 2 groenslingers. Dat is nodig voor de brandweer.
  • De slingers hangen op minstens 4,5 meter boven de grond.
  • De maximumafstand tussen jouw gevel en die van de overbuur is 10 meter. 
  • De groenslinger oefent een grote kracht uit op de gevel. Daarom moeten we hem goed kunnen vastzetten in de muur. Dat kan enkel in volle muren. In gevels met spouwmuren of gevels die gebouwd zijn met (holle) snelbouwstenen is het niet mogelijk om de groenslinger goed op te hangen.

Deze week worden er groenslingers geïnstalleerd in de Adegemstraat, De Langhestraat, Heembeemd, Jodenstraat, Korte Heistraat, Korte Veluwestraat, Kromme Elleboogstraat, Lange Heistraat, Sint-Beggastraat en Veluwestraat. Het valt op dat veel aanvragen uit de wijk Heihoek komen, waar eerder ook al 100 tegeltuinen werden aangelegd als onderdeel van het h.Art-project en waar de Korte Veluwestraat op initiatief van de bewoners omgetoverd werd tot volwaardige straattuin. “De Heihoek heeft zich op enkele jaren tijd ontpopt tot een aangename groene omgeving in een dichtbevolkt gebied. Schitterend hoe bewoners hierin het voortouw nemen en andere wijken inspireren. Een mooi voorbeeld van wat mogelijk is als we samenwerken voor een groenere en leefbare toekomst”, aldus schepen Princen.

Potentieel
Er zijn nu zo’n elf groenslingers goedgekeurd, maar er is in 2024 nog ruimte om er 65 à 70 extra aan te leggen, dus er is nog heel veel potentieel. In januari doet Mechelen Klimaatneutraal een campagne om voldoende aanvragen te verzamelen om een nieuwe reeks groenslingers aan te leggen. Als promotie voor de aanvraag van groenslingers zullen er op enkele locaties waar deze nu aangelegd worden banners bevestigd worden aan de kabels van de groenslingers. Aangezien de klimplanten die de groenslinger vormen het eerste jaar nog klein zijn en nog niet over de straat groeien, is hier ruimte voor. 

www.mechelenklimaatneutraal.be/ontharding/groenslinger