Met een ‘Knal!’ richting energiezuinige woningen (en klimaatneutrale stad)

05 September 2022

Met een ‘Knal!’ richting energiezuinige woningen (en klimaatneutrale stad)

Voorstelling programma KNAL! Energiefestival

KNAL! is het eerste Mechels festival over klimaat, energie, duurzaam wonen en meer. Het vindt plaats op 1 en 2 oktober in Lamot en kwam tot stand door nauwe samenwerking tussen Stad Mechelen en burgerbeweging Klimaan. Bezoekers ontdekken wat er leeft in Mechelen en hoe zij kunnen meewerken aan een groene, gezonde en energieke stad. Onder meer via panelgesprekken, workshops, infosessies en tal van (gezins)activiteiten, zoals begeleide fiets- en wandeltochten.

Het is al een zomer vol noodsignalen van het klimaat in zowel binnen- als buitenland geweest: droogte, hitte, bosbranden, maar ook noodweer en overstromingen. Daar komt nog de energiecrisis bij, die de uitdagingen van energiebesparing en duurzame energie acuter maakt dan ooit.

Het probleem is immens en er zijn geen kant-en-klare oplossingen. Maar toch zijn er heel wat mogelijkheden om de impact nu al terug te dringen en voor de langere termijn stappen vooruit te zetten.

Burgerbeweging Klimaan en Mechelen Klimaatneutraal slaan daarom de handen in elkaar voor de organisatie van energiefestival ‘Knal!’, een tweedaags festival op 1 en 2 oktober in Lamot.

Schepen Patrick Princen van klimaat en energie legt uit: “Tot enkele jaren geleden was er voor heel wat mensen nog geen groot gevoel van urgentie, nu dreigen velen meteen over te gaan in een fase van moedeloosheid of zelfs angst. Nochtans hebben WIJ nog steeds de sleutel in handen: we weten wat het probleem is, we weten wat we kunnen doen om het probleem op te lossen én de nodige technologie is voorhanden. ‘Knal!’ moet iedereen een boost geven: een uitbarsting van samenhorigheid, het wegblazen van alle drempels en alle hindernissen die onze weg naar een klimaatneutrale toekomst blokkeren.”

Patrick van Assche, voorzitter Klimaan vzw: “De huidige energieprijzen kunnen verlammend werken, maar we kiezen er als burgerbeweging voor om niet bij de pakken te blijven zitten. Geen tijd om te palaveren, we willen tijdens Knal Energiefestival focussen op welke concrete acties zoden aan de dijk brengen. Wel een waarschuwing: burgerenergie werkt aanstekelijk. Wedden dat je naar huis gaat met tonnen inspiratie en zin om mee het heft in handen te nemen?”

Programma

Het programma valt uiteen in twee delen: een focus op info, workshops en advies op zaterdag, een familie- en netwerkdag op zondag.

Zaterdag begint met een panelgesprek met Nic Balthazar (activist en filmmaker), Frederik Loeckx (Flux50), Vlaams minister Bart Somers en schepen Patrick Princen. Nadien geeft Nic Balthazar ook nog een lezing. Hij drukt iedereen met de neus op de feiten, maar brengt ook een boodschap van hoop: een aanpak om de tanker van richting te veranderen.

De rest van de dag is gevuld met tal van workshops rond energiezuinig en circulair bouwen en verbouwen, energie- en waterdelen. In parallel is er doorlopen een infomarkt en de mogelijkheid tot speeddates met o.a. Fluvius, Natuurpunt, Klimaan, Igemo enz. De zaterdag wordt afgesloten met muziek en een tasting van lokale producten.

Op zondag is het programma luchtiger en is er de kans om de stad in te trekken. Er staan onder andere een brunch met sofagesprek en twee films op het programma: de papier-maché en stop-motionanimatiefilm film ‘Hallo wereld’ voor kinderen vanaf 5 en de documentaire ‘Duty of Care’ van Nic Balthazar die dit najaar in de bioscoop komt. Er zijn ook enkele workshops rond het thema ‘duurzame levensstijl’. Wie liever buiten vertoeft kan aansluiten bij een begeleide fietstocht door het Natuurpark Rivierenland of een stadswandeling langsheen voorbeelden van waterdelen, geveltuinen en ontharding.

“We hebben de laatste jaren heel wat Mechelaars bereikt via Mechelen Klimaatneutraal, burgerbeweging Klimaan en Energiepunt Mechelen. Het aanbod van ondersteuning en begeleiding via de website en persoonlijk is zeer uitgebreid, we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om mensen van dit aanbod op de hoogte te brengen en naar manieren om het aanbod te verbreden. Zo hebben zijn ook bedrijven en mensen die in een appartement wonen een steeds belangrijkere doelgroep. We hopen dat ‘Knal!’ mensen de energie en de kennis kan geven om zelf aan de slag te gaan. En de positieve boodschap dat we er niet alleen voor staan en samen de crisis het hoofd kunnen bieden", besluit de schepen.

Info & inschrijvingen