persbericht: Groen! Mechelen gaat springeeeeeuh

10 Juli 2010

GROEN! MECHELEN GAAT SPRINGEEEEEUH Enkele uren voordat talloze voetbalfans tijdens de finale van de wereldbeker voetbal zullen "springeeeuh", waagt Groen! Mechelen zich nog aan een andere sprong. Op zondag 11 juli springen we aan de Haverwerf in de Dijle, voor zuivere rivieren vol met leven. Een BIG JUMP heet dat dan. Wat is de BIG JUMP?

De BIG JUMP is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water ? én dat ze daar iets willen aan doen. De BIG JUMP wil de Europese kaderrichtlijn water meer bekendheid geven. Die kaderrichtlijn wil tegen 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een 'goede toestand'. Een ambitieuze doelstelling die moeilijk te bereiken is zonder steun van het brede publiek. Daarom brengt de Big Jump elk jaar opnieuw zoveel mogelijk mensen (letterlijk) opnieuw in contact met waterlopen. De Big Jump is een initiatief van European Rivers Network (ERN), met bezieler Roberto Epple. In België zijn het vzw Green, BBL en Natuurpunt die voor de organisatie instaan.

Voorzitter van Groen! Mechelen Johan Muyldermans prijst het initiatief:
"Het mag dan wel symbolisch zijn, acties zoals deze zijn belangrijk. Water wordt een schaars goed, overal ter wereld. Vooral in het zuiden, ook in Europa, is er een groot tekort. En wij hebben wel water, maar de kwaliteit ervan is te laag. Dat mogen we gerust beklemtonen. Hier in vlaanderen zijn de wateren er de laatste jaren wat op vooruit gegaan. Maar het kan veel beter. De website van de vlaamse milieumaatschappij leert dat er in ons deel van het land nog veel 'rode' - zwaar verontreinigde - waterlopen zijn. In dit jaar van de biodiversiteit besteden organisaties en overheden gelukkig extra aandacht aan gezonde wateren met bloeiende groene oevers. Ook hier in Mechelen met de Zenne, de Dijle en vele kleinere beken moeten we daar nog meer aandacht aan besteden."

Johan Muyldermans vervolgt: "We rekenen er ook op dat deze actie tot bewustmaking leidt bij de Mechelaars. Bewustmaking dat een deel van de vervuiling ook veroorzaakt wordt door mensen die zonder schroom hun afval in de Dijle gooien. De brandweer maakte in het kader van deze actie de Dijle proper, maar haalde er helaas heel wat afval uit."

Ter gelegenheid van de Big Jump, wil Groen! mechelen iets in herinnering brengen. Muyldermans:" Vroeger draaide er in het Molenhuis een waterrad. Het moet toch perfect mogelijk zijn om dat waterrad terug operatief te maken, om dan met de kracht van het water energie op te wekken. Energie recht uit de Dijle voor de Mechelaar. Misschien moet de stad hierover eens nadenken in de nabije toekomst?"

Voor groen! Mechelen springen op zondag al zeker:
Johan Muyldermans (voozitter), Tom Kestens (kabinetsmedewerker), Kristof Calvo (parlementslid), Joan Pepermans (kabinetsmedewerker), Hannelien Dens, Marte Dens?
Verzamelen: om 14.45u op de Vismarkt, café Ronda.
Springen: om 15u

[email protected]
+32485821580
www.groen-mechelen.be; [email protected]