Overdracht Stadsartiest Mechelen: Circus Ronaldo neemt de fakkel over van Gijs Vanhee

30 Oktober 2015

Overdracht Stadsartiest Mechelen: Circus Ronaldo neemt de fakkel over van Gijs Vanhee

Op zondag 25 oktober droeg Gijs Vanhee officieel zijn titel van Mechels Stadsartiest over aan Circus Ronaldo. Dat gebeurde tijdens een feestelijke avond waar zowel Gijs als het circusgezelschap Ronaldo hun kunsten in de kijker zetten. Voor een overzichtelijke en historische stad als Mechelen was de grootstedelijke kunst van Gijs Vanhee een gedurfde keuze. Maar Mechelen is bokrijk niet - zoveel is duidelijk gebleken. Ook Circus Ronaldo kiest voor een avontuurlijke koers.  

Van Gijs Vanhee naar Circus Ronaldo

Op zondag 25 oktober droeg Stadsartiest Gijs Vanhee de fakkel over aan Circus Ronaldo. Gewapend met een zaklamp kon je meewandelen met Gijs langs enkele gevels van het project 'Mechelen Muurt'. Nadien was er een feestelijk moment in t,Arsenaal waar een nieuwe muurschildering van Vanhee werd ingehuldigd, het eerste exemplaar van het kunstboek 'Mechelen Muurt' werd overhandigd en er optredens werden voorzien door circusschool Circolito en Pepijn Ronaldo. Verder waren er nog interviews met de schepen van Cultuur Björn Siffer en met uiteraard Gijs Vanhee en Danny Ronaldo.

Gijs Vanhee

Gedurende de cultuurseizoenen 2013-2014 en 2014-2015 was Gijs Vanhee Stadsartiest van Mechelen. Na woordkunstenaar en radiomaker Pat Donnez en jazzmuzikant en componist Frank Vaganée was hij de derde kunstenaar die deze opdracht toevertrouwd kreeg.

Korte bio

Grafisch kunstenaar/streetartist Gijs Vanhee (°1982) studeerde in 2006 af als productontwikkelaar, maar al snel werd het duidelijk dat hij andere richtingen zou uitgaan. Zijn eerste passie, tekenen en creëren, nam dan ook snel de bovenhand in het ontwerpen. Het overgrote deel van zijn werk plaatst hij in de openbare ruimte, als vrijdenkend straatkunstenaar. Op gevels van muren vertellen grote mutaties van wezens uit een andere wereld over leegstand, vergetelheid, over vergankelijkheid en identiteit in een hedendaagse stad. De meeste van zijn werken zijn van tijdelijke aard. Niet erg, want dat illustreert nu net de hedendaagse maatschappij waarin beelden zich met een razend tempo opvolgen en ook weer verdwijnen. Wat hij wel tracht te doen, is door de plaats en de imposante aard van het werk ergens een plaats te veroveren in het geheugen van de kijker.

Gijs als Stadsartiest

Gijs Vanhee heeft er als Stadsartiest een indrukwekkend parcours opzitten. Sinds zijn aantreden verzorgde hij o.m. de muurschilderingen in Ontmoetingscentrum De Kettinghe in Heffen, de grote uil op de gevel van de stedelijke bibliotheek in de Moensstraat, twee muurschilderingen in de tuin van De Lage Drempel en een muurschildering in de (nog niet voor het publiek opengestelde) Rik Wouterstuin. Tijdens de eindejaarsperiode 2013 verzorgde hij, samen met Aitor Biedma en Koen Vermeulen, een multimedia-installatie in de Sint-Romboutstoren. Een nieuwe installatie van Gijs Vanhee was te zien in een pand op de IJzerenleen tijdens de D.ART-kunstroute 2014.

Naast vele andere opdrachten, was 'Mechelen Muurt' ongetwijfeld Gijs Vanhee's koninginnestuk. "Gedurende twee jaar mocht ik mijzelf Stadsartiest noemen van mijn thuisstad Mechelen. Om die titel waardig te dragen, zocht ik een manier om zoveel mogelijk bewoners van deze stad te kunnen bereiken. Tien kunstwerken in de Mechelse binnenstad van tien verschillende artiesten zijn het resultaat. Tijdens deze twee jaar voelde ik de energie van de stad stromen door de talloze reacties van bewoners en bewonderaars. Het leek een beetje alsof de stad teruggegeven werd aan de mensen", vertelt Gijs in zijn voorwoord bij het kunstboek 'Mechelen Muurt' dat op 25 oktober tijdens de overdracht van het stadsartiestschap gepresenteerd wordt.

"Gijs Vanhee heeft mural en urban art op de kaart gezet in Mechelen en hij heeft er een draagvlak voor gecreëerd. Ik ben erg blij dat een minder evidente kunstdiscipline, die enorm populair is bij jongeren, op deze manier een kans kreeg in onze stad", zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

Circus Ronaldo

Circus Ronaldo is één van de weinige Mechelse kunstenorganisaties die al jarenlang zowel in heel Vlaanderen als in het buitenland optreedt. 43 jaar geleden richtten de broers Johnny en Herman Ronaldo uit Muizen het huidige Circus Ronaldo op. De allereerste voorstelling werd gespeeld op het dorpsplein in Muizen. Wanneer Danny en David hun vader Johnny in de piste vervoegen, verschuift de focus naar circustheater. Sindsdien toeren ze met veel succes jaar in jaar uit met hun voorstellingen door binnen- en buitenland. Intussen heeft Circus Ronaldo zowat de halve wereldbol afgereisd. Waarheen ze ook gaan, steeds wappert de Mechelse vlag boven op de tent. Daarom overhandigde Mechelen, einde 2014, de titel 'Cultureel Ambassadeur van Mechelen' aan Johnny Ronaldo en Danny Ronaldo. Er werd eveneens aangekondigd dat Circus Ronaldo vanaf najaar 2015 als nieuwe Stadsartiest Mechelen aantreedt. Met een reeks voorstellingen van 'Fidelis Fortibus', einde september 2015 in het Tivoli-domein, heeft Circus Ronaldo zijn start als Stadsartiest succesvol ingeluid. Tijdens de komende eindejaarsperiode krijgt de stad, in het kader van 'Mechelen Houdt je Warm', al een tweede exploot van de stadsartiest voorgeschoteld. Dan zal het circusgezelschap met hun tenten en woonwagens een feeëriek circusdorp opbouwen op de Grote Markt. Speciaal voor eindejaar steekt de Mechelse circusfamilie zelfs een nieuwe voorstelling in mekaar. Dat belooft weer een doldwaze, spectaculaire, en vooral hartverwarmende show te worden. Wordt snel vervolgd?

Jan Smets maakte een mooie reportage: http://www.mechelenblogt.be/2015/10/gijs-vanhee-geeft-fakkel-van-stadsar...