Over de begrotingstabel: cijfers liegen nooit

16 Oktober 2014

Op vraag van Ecolo-Groen heeft de regering gisterenavond laat uiteindelijk de cijfers bekend gemaakt verbonden aan het regeerakkoord. "Cijfers liegen nooit. Zwart op wit zien we nu het onevenwicht, de oneerlijke verdeling van de begrotingsinspanning", aldus Kristof Calvo, fractieleider Groen, en Jean-Marc Nollet, zijn collega van Ecolo. In 2015 is er amper 80 miljoen euro extra vermogensfiscaliteit, enkel een lichte verhoging van de beurstaks. Opvallend is ook dat tussen nu en 2018 de regering de inkomsten uit fiscale en sociale fraude even hoog inschat. 250 miljoen euro in beide gevallen, terwijl de fiscale fraude natuurlijk veel meer zou moeten en kunnen opbrengen dan de sociale fraude.Grootste slachtoffer in de besparingen is de NMBS en dus de 75.000 dagelijkse pendelaars. Quasi de volledige besparing op overheidsinstellingen gebeurt bij de spoorwegen: 2,1 miljard euro op een totaal van 2,4 miljard euro.

"Deze cijfers bevestigen onze eerste analyse: sociaal onevenwichtig en 0 ambitie inzake milieu en dus gezondheid", leidt Calvo hier uit af.

De bekendmaking van de tabel kwam er na lange debatten. "Maar de uiteindelijke openheid is wel een belangrijk signaal. De bekendmaking is uniek. Als fractie hopen we op die manier verder te kunnen werken. Dat kan het debat alleen maar ten goede komen", besluit Nollet.

Download de begrotingstabel 2014-2015