OUTSIDE IN festival toont podiumkunsten ‘in progress’

24 Maart 2023

OUTSIDE IN festival toont podiumkunsten ‘in progress’

"OUTSIDE IN groeide vanuit een spontane synergie tussen ARSENAAL/LAZARUS en RADAR. Beide huizen werken goed samen rond talentontwikkeling en creëren kansen voor jonge kunstenaars uit alle hoeken van de wereld", vertelt schepen voor cultuur Björn Siffer.

Van donderdag 6 april tot en met zaterdag 15 april organiseren Stad Mechelen en ARSENAAL/LAZARUS voor de derde keer het OUTSIDE IN festival. Maar liefst 19 nieuwe makers uit verschillende disciplines, in residentie bij RADAR Mechelen, zoeken het experiment op en tonen hun ‘work in progress’ op het podium van theater ARSENAAL/LAZARUS. Een unieke beleving voor zowel artiest als toeschouwer. Met steun van Cultuurcentrum Mechelen.


"OUTSIDE IN groeide vanuit een spontane synergie tussen ARSENAAL/LAZARUS en RADAR. Beide huizen werken goed samen rond talentontwikkeling en creëren kansen voor jonge kunstenaars uit alle hoeken van de wereld", vertelt schepen voor cultuur Björn Siffer. "Het festival brengt de diversiteit van kunst in beeld, biedt beloftevolle artiesten een platform en geeft hen de kans om in dat proces artistieke coaching en technische ondersteuning te krijgen. De bezoekers zijn getuige van het experiment en proces dat de kunstenaars doorlopen. Absoluut het bezoeken waard."

Diverse festivaleditie
Dit jaar keren maar liefst negentien projecten van nieuwe makers zichzelf binnenstebuiten. Achter de schermen krijgen ze artistieke coaching, technische ondersteuning en feedback van professionals. Als toeschouwer maak je deel uit van het maakproces en beleef je de creaties van een nieuwe generatie kunstenaars vanop de eerste rij. Je kan er verspreid over zes dagen komen proeven en genieten van prille creaties van nieuwe makers die zich volop ontwikkelen in de stad.

Makers met roots uit alle windstreken van de wereld zoeken hun weg in het Mechelse kunstenlandschap, wat een erg diverse festivaleditie oplevert. Naast een verscheiden aanbod van makers geeft het festival ook ruimte aan verschillende kunstdisciplines zoals theater, spoken word, muziek, dans, performance en beeldende kunst.

Radar als spil in de ontwikkeling van jonge makers
Elk seizoen ondersteunt RADAR artiesten, kunstenaars en creatievelingen in het ontwikkelen van hun eigen project. Deze projecten krijgen zakelijke en/of artistieke begeleiding, een financiële impuls om ze op weg te helpen, matchmaking met gelijkgezinden, netwerk en partners, ruimte voor hun maakproces en een ‘work in progress’ of eerste try-out in de stad. RADAR wil hen helpen tijdens hun zoektocht naar professionalisering en werkt hiervoor samen met de professionele kunstenpartners in de stad.  

Bovendien zetten we naast een toonkans tijdens OUTSIDE IN nog harder in op artistieke coaching van de makers. Dit jaar matchen we een jonge maker aan één professional die hen opvolgt voor, tijdens en na de ‘work in progress’.

Door deze feedback laten we hun prille voorstelling nog verder groeien. Ook de ervaren technische en productionele ploeg van ARSENAAL/LAZARUS staat klaar om hen te ondersteunen in hun maakproces.

ARSENAAL/LAZARUS als professioneel open huis voor nieuw talent
Als professionele speler in het theaterlandschap wil ARSENAAL/LAZARUS blijvend inzetten op kansen bieden aan jong talent om zich in een veilig kader te kunnen ontwikkelen. RADAR is hierbij een complementaire bondgenoot binnen de stad. Daarnaast biedt OUSTSIDE IN ook de kans om makers onder de vleugels van organisaties als Moussem, d e t h e a t e r m a k e r en TransfoCollect een plek te bieden.

“OUTSIDE IN kantelt zoekend talent van denken naar doen, van het hoofd naar de vloer, van de kamer naar de zaal, van het voorgestelde naar een voorstelling. De dromen worden getoetst, de creaties gewikt en gewogen. RADAR en ARSENAAL/LAZARUS in een prachtige ‘pas de deux’ van zorg en ondersteuning”, vertelt Willy Thomas, artistiek leider van ARSENAAL/LAZARUS.

Betaal wat je kan
Stad Mechelen en ARSENAAL/LAZARUS vinden dat iedereen recht heeft op cultuur en dat geld daarbij geen drempel mag zijn. Daarom hanteren ze tijdens deze editie het Pay-What-You-Can-principe (betaal wat je kan). Is het leven even te duur of heb je al langer tegenslag? Bezoekers kiezen zelf welk bedrag ze willen of kunnen spenderen voor een avondvullend programma. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen. Tickets zijn te koop aan € 3, 6, 9 of 12.

OUTSIDE IN is een samenwerking tussen RADAR  en ARSENAAL/LAZARUS, met de steun van Cultuurcentrum Mechelen

Het volledige programma en meer info over de makers en hun werk vind je op www.outsidein-podium.be