Ouderenraad zet in op digitale geletterdheid

20 Juni 2022

Ouderenraad zet in op digitale geletterdheid

De Mechelse Ouderenraad heeft een 3 kilometer lange wandelzoektocht uitgestippeld om ouderen of mensen die minder vertrouwd zijn met de digitale wereld kennis te laten maken met zaken zoals online routeplanning, QR-codes, het maken van smartphonefoto’s of het opzoeken van informatie via de gsm of tablet.

Deelnemen aan de wandelzoektocht Oep de W@ggel is volledig gratis en kan nog tot en met 15 september. Deelnemers vullen onderweg meerkeuzevragen in over de geschiedenis, de architectuur en de cultuur van Mechelen. De drie deelnemers met de meeste juiste antwoorden – er is ook een schiftingsvraag – winnen een Mechelenbon ter waarde van 25, 20 of 15 euro. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 september.

“Moeilijk is het niet, iedereen kan meedoen. Elke deelnemer bepaalt zijn ritme. Je kan alleen op pad of je vormt een team, bijvoorbeeld met de kinderen en kleinkinderen. Je verdeelt de taken en zoekt samen naar oplossingen ter plaatse of op het internet. Behalve de ‘opdrachten’ onderweg heb je ook voldoende tijd om van de mooie omgeving te genieten of een terrasje te doen”, vertelt voorzitter van de Mechelse Ouderenraad Emiel Neuckens.

Malou Doumen, teamsecretaris van de werkgroep ‘Digitale Geletterdheid’ binnen de Mechelse Ouderenraad, vult aan: “We willen hiermee mensen stimuleren om hun mobiele apparaten zoals smartphone of tablet ook anders te gebruiken dan dat ze gewoon zijn. En dit op een ontspannende, gezellige manier. Mensen die niet over dergelijke toestellen beschikken, kunnen de vragenlijst bij UiT in Mechelen afhalen en de wandeling op papier doen.”

De initiatiefnemers nodigden vrijdag Rina Rabau Nkandu, schepen voor senioren en slimme stad, uit om de wandeling samen af te leggen: “Het team van de Ouderenraad heeft een verrassende zoektocht uitgestippeld waarbij mensen zowel onze stad ontdekken als hun digitale vaardigheden aanscherpen. Ik vind het echt ook heel leuk dat dit digitale initiatief van een groep komt waarbij de digitale geletterdheid minder evident is. Er wordt weleens gesproken over de digitale snelheidstrein waarop we zitten. Met deze wandeling bouwt de Ouderenraad een tussenstop op maat in, voor mensen onderweg naar een meer digitale wereld”, aldus de schepen.

Wie nood heeft aan een begeleider of hulp nodig heeft bij het invullen van het digitale formulier kan een mailtje sturen naar [email protected].