Oud gemeentehuis Muizen in ere hersteld

05 Oktober 2010

Het Stadsbestuur heeft de herwaardering van de dorpskern van Muizen als prioriteit gesteld. Om de dorpskern tot een nieuwe aantrekkingspool te transformeren, werden grondige werkzaamheden gepland. De heraanleg van de Magdalenasteenweg is reeds gerealiseerd, de heraanleg van het plein achter het oud gemeentehuis is net van start gegaan en de restauratie van het dorpshuis maakt dit project compleet. " ", beklemtonen schepenen Greet Geypen (Open Vld) en Marina De Bie (Groen!).Deze investeringen moeten een meerwaarde bieden aan alle inwoners van Muizen

De laatste jaren bevond het dorpshuis zich niet in allerbeste staat en was het niet meer aangewezen om er nog langer publieke functies in onder te brengen. "De dakbedekking was in slechte staat waardoor er in verschillende lokalen vochtinfiltratie werd vastgesteld en de dakstructuur was op verschillendeplaatsen instabiel. Het gebouw werd de laatste jaren ook niet meer verwarmd, wat de bouwfysische staat niet ten goede kwam", legt Marina De Bie uit.

Dankzij het renovatieproject is het oude gemeentehuis in ere hersteld. De later aangebouwde helling aan de straatzijde ter hoogte van de voordeur, is weggenomen en opnieuw vervangen door een trappenpartij. De vroegere voordeur,die geen toegang meer vormt, is ingevuld met gekleurd glas. De uitbouw van de achterzijde is afgebroken en heeft plaats gemaakt voor een uitbreiding in hedendaags glasarchitectuur over de volledige hoogte. De vroegere achtergevel is getransformeerd tot nieuwe voorgevel omwille van zijn ligging aan het plein. "De transparantie van de voorgevel benadrukt de toegankelijkheid van het nieuwe dorpshuis", licht Greet Geypen toe.

Hetdorpshuis van Muizen wordt een open huis voor de Muizenaar. Een centrale plek waar men iedereen kan verder helpen. Het dorpshuis ambieert een lage drempel, een gebouw waar iedereen kan binnenlopen. "Bij de heraanleg van hetplein zal dit nog meer zichtbaar worden, door het feit dat het niveau van het plein zal opgetrokken worden tot het gelijkvloerse niveau van het dorpshuis",aldus Schepen Geypen.

Het ontwerp voor de restauratie, dat van de hand is van architectenbureau Raum, werd uitgevoerd door aannemer Renotec. De kostprijs van het renovatieproject bedraagt 634.109 € inclusief BTW.

"Het project is mede gefinancierd door Europese, Vlaamse en provinciale toelages", aldus Marina De Bie.

 

FUNCTIES

Via de grote glazen inkomdeuren die uitgeven op het plein komt de bezoeker het nieuwe gebouw binnen. In het 'oud gedeelte' bevindt zich op het gelijkvloers de onthaaldesk, de bibliotheekruimte, en een beperkte tentoonstellingruimte. Op de verdieping zijn twee kantoren ingericht voor de wijkagent en de wijkmanager. "Ook kan je er een vergaderruimte terugvinden die ter beschikking gesteld zal worden van de plaatselijke verenigingen", geeft Greet Geypen aan.

In de glazen aanbouw zijn de secundaire functies en de verticale circulatie ondergracht: een houten trap leidt er naar de eerste verdieping en een betonnen trap naar de kelder. Het sanitair voor dames en heren is ondergebracht in de betonkelder en in de houten volumes van de aanbouw zijn een sanitair voor mindervaliden en een kitchenette ingericht.

AANDACHT VOORDUURZAAMHEID

Het stadsbestuur nam ook duurzame maatregelen. "Wij hebben gebruik gemaakt van ecologischbouwmateriaal, voor zowel de houtconstructie als het binnen- en buitenschrijnwerk. Het hout heeft de nodige certificaten, zodat wij zeker zijn dat het afkomstig is uit een goed beheerd bos. Verder recupereren wij het regenwater voor de spoeling van de toiletten en hebben wij centrale verwarming met een hoogrendementsketel geplaatst", aldus schepen De Bie.

De verhuis van de dorpsverantwoordelijke en de bibliotheek naar het nieuwe dorpshuis is voorzien na de aanleg van het plein, dit om praktische redenen. "In de huidige situatie is het zeer moeilijk om een veilige en gebruiksvriendelijke publieke toegang tot het vernieuwde dorpshuis te voorzien. Omstreeks januari zou alles operationeel moeten zijn", aldus Marina De Bie. Ook het dorpshuis van Walem is bijna volledig afgewerkt. "We zitten een maand voor op de voorziene termijn en behoudens onvoorziene omstandigheden, kan het dorpshuis reeds in januari opengesteld worden", besluit Greet Geypen. Eerder werden ook al de dorpshuizen van Leest en Heffen gerestaureerd.

 

Voor meer informatie:

Greet Geypen 0479/39 58 17 Marina De Bie 0494/91 22 61