OPEN mARTa: voormalige Heilig Hartkerk zet deuren open in september

30 Augustus 2023

OPEN mARTa: voormalige Heilig Hartkerk zet deuren open in september

"Kunstenaars, verenigingen en Mechelaars vinden in mARTa een kunstencentrum waarin verschillende disciplines aan bod kunnen komen. Van 9 tot 30 september krijg je in OPEN mARTa een eerste blik van wat de toekomst zal brengen" - schepen Björn Siffer

Naar aanleiding van Open Monumentendag 2023 zet mARTa binnenkort een kleine maand lang de deuren open. Gelegen in de Adegemstraat ondergaat deze ontwijde kerk stapsgewijs een participatieve transformatie tot socioculturele hotspot. Deze metamorfose kreeg de naam ‘mARTa’, gekozen door de buurtbewoners. ‘mARTa’ staat voor: Mechelse ART in de Adegemstraat.

Schepen van cultuur Björn Siffer: “Kunstenaars, verenigingen en Mechelaars vinden in mARTa een kunstencentrum waarin verschillende disciplines aan bod kunnen komen. Van 9 tot 30 september krijg je in OPEN mARTa een eerste blik van wat de toekomst zal brengen. mARTaRois is een kunstinstallatie die het oudste café van Schaarbeek opnieuw tot leven wekt en Mijn Peloton is een werk van Jef Sterckx, verbonden aan de Academie van Mechelen. Het zijn twee installaties die verbeelden waar mARTa voor staat: een gezellig kunstencentrum voor en door het volk. Dat kan volk uit de buurt zijn, maar ook van elders in Mechelen of ver daarbuiten.”

“Samen met de stad slaan lokale ondernemers, socioculturele organisaties en buurtbewoners al geruime tijd de handen in elkaar om deze herbestemming vorm te geven”, gaat schepen van ontmoeting Rina Rabau Nkandu verder. “Samen geven ze mARTa meer en meer vorm en wordt het steeds meer een ontmoetings- en inspiratiehuis voor buurtbewoners en verenigingen waar creativiteit, vergroening en duurzaamheid centraal staan. Het is mooi om te zien hoe de stad, de Mechelaar en de lokale ondernemers dit project bottom-up vorm geven.”

“In het kader van Open Monumentendag zijn er overal in Vlaanderen monumenten open, maar in Mechelen vinden we één dag te weinig. Samen met de buurtbewoners en organisaties opent mARTa haar deuren een maandlang. We vullen Open Monumentendag niet alleen langer, maar ook ruimer in. Het gaat ons niet enkel om de stenen van historische gebouwen. OPEN mARTa heeft een rijk gevuld programma met tal van activiteiten, tentoonstellingen, performances, workshops, informatie over de renovatie en gesprekken met de architecten”, blikt schepen van Monumenten Arthur Orlians vooruit.

Renovatieplannen
ZED en DG architecten werkten gedurende een jaar intensief samen met de stad Mechelen en alle organisaties en partners om een coherent renovatieplan te ontwikkelen dat tijdens OPEN mARTa zal worden voorgesteld aan de bezoekers. De renovatiewerken die voortkomen uit deze plannen zullen van start gaan in 2024.
 
mARTaRois
Dit pop-up café dat tevens ook een kunstinstallatie is, zal tot aan de renovatiewerken in mARTa huizen om partners, organisaties, buurtbewoners en de stad Mechelen van een basisinfrastructuur te voorzien voor activiteiten en evenementen. mARTaRois vormt daarnaast ook de basis voor een participatief project met de buurtbewoners, organisaties van de wijk Heihoek en partners van mARTa. De verhuis, opbouw, restauratie en aankleding van het café werd participatief gerealiseerd vanuit verwijzingen en erfgoedobjecten die betekenis hebben voor de wijk, de stad Mechelen en de verschillende partners van mARTa.
 
MIJN | PELOTON
mARTa wordt omgetoverd tot een ware velodroom waar renners als Van Aert en Evenepoel het opnemen tegen illustere voorlopers als Rik Van Looy en Eddy Merckx. Kunstenaar Jef Sterckx, die jarenlang een trouw gezicht was in de Academie Mechelen, stelt zijn dubbelexpo MIJN | PELOTON en Kopmannen tentoon. Maar wees gerust, meervoudig wereldkampioene mevrouw Lotte Kopecky is eveneens van de partij met een prachtig portret. Het geheel wordt getoond tegen een achtergrond van heuse wielerklanken en met commentaar van Mark Uytterhoeven.
 
Marc Van Camp van Het Paradijs vzw, een van de trekkende partners in het project: “We zijn heel blij dat we zowel Wout Van Aert als Remco Evenepoel en Lotte Kopecky in mArTa mogen verwelkomen! Zelfs Pantani zal er bij zijn! Samen met al deze topwielrenners en het café wordt mARTa een echt wielerswalhalla.”
 
OPEN mARTa wordt gerealiseerd door de Stad Mechelen, Het Paradijs, Voor Taal en Kunst, Het Buurtparlement, RADAR, Doe mARTa (Dichtatuur), Salsa Titanico, gr’ambacht, Avansa, Den Deigem, De Keeting, sanitair De Coninck, Mecina, Brouwerij Het Anker en vele anderen.

Het volledige programma vind je op www.mechelen.be/open-marta