Online tool laat Mechelaar toe energieverbruik te vergelijken met dat van stadsgenoten

10 December 2014

Online tool laat Mechelaar toe energieverbruik te vergelijken met dat van stadsgenoten

Stad zet met EnergieID nieuwe stap richting klimaatneutraal Mechelen  De stad Mechelen lanceert als eerste stad een eigen groep op het online platform EnergieID, waarop je als Mechelaar je energieverbruik kan monitoren en vergelijken met dat van andere stadsgenoten. Wie dat energieverbruik graag ziet dalen, kan in januari voor allerhande besparingstips terecht op de Energiedagen tijdens de Woonbeurs in de Nekkerhal. En voor wie een financieel ruggensteuntje kan gebruiken bij energiebesparende investeringen, is er het Energiepunt Mechelen, dat inmiddels al 150 Mechelaars aan een goedkope groene lening hielp. Het zijn stuk voor stuk stappen richting een klimaatneutraal Mechelen.  

"Mechelen heeft de ambitie om op termijn een klimaatneutrale stad te worden. Dat is een enorme opdracht, waarvoor de stad op haar burgers rekent maar ook zelf het goede voorbeeld geeft. Als stad willen we de Mechelaar en de bedrijven die hier gevestigd zijn stimuleren om efficiënt met energie om te springen. Onder de noemer 'Mechelen Klimaatneutraal' bundelen we nu alle inspanningen en initiatieven hierrond", vertelt Marina De Bie, schepen van Energie en Klimaat.

 

Jouw eigen EnergieID

De gas- en elektriciteitsfactuur neemt tegenwoordig een ferme hap uit het gezinsbudget. Gelukkig kan je daar zelf iets aan doen. Onder het motto 'meten is weten', is een zicht op je huidige energieverbruik een belangrijk startpunt. Zo weet je of je acties in de toekomst effect hebben. Daarom roept de stad alle Mechelaars op om hun meterstanden te registreren op het digitaal monitoringplatform EnergieID.be, waar een aparte groep voor grondgebied Mechelen werd opgericht. Daarmee zijn we de eerste stad die zulke samenwerking aangaat met EnergieID.

 

Hoe werkt het?

  • Surf naar www.energieID.be
  • Registreer je als lid van EnergieID
  • Ga naar de groepspagina 'Mechelen Klimaatneutraal': www.energieID.be/groups/mechelenklimaatneutraal
  • Geef enkele basisgegevens in en de meterstanden van je energie- en waterverbruik. Dat kan ter plaatse aan je meterkast, via je tablet of smartphone. Je kiest ook zelf hoe frequent je dat doet; dagelijks of maandelijks. Bovendien ontvang je elke maand een herinneringsmail.

Door die gegevens regelmatig te registeren, word je je bewuster van je eigen energieverbruik. Dat kan je via de online tool trouwens ook vergelijken met dat van gelijkaardige gezinnen of woningen. Bovendien kan je berekenen hoeveel je hebt bespaart, én verkleinen we allemaal samen de kans op een black-out of stroomschaarste deze winter.

Al meer dan 6000 gezinnen zijn op dit moment aangesloten bij EnergieID.be. Zij volgen maandelijks o.a. hun energie-, waterverbruik of PV-productie en krijgen zo via rapporten inzicht in hun verbruiksprofiel. Je beslist zelf als gebruiker of je je gegevens wil delen met dienstverleners.

"EnergieID wil gezinnen en organisaties verbinden in de strijd tegen klimaatopwarming, want die vereist in de eerste plaats samenwerking. Dat geldt ook voor een stad en haar burgers. Voor de Mechelaar is het EnergieID interessant om zicht te krijgen op het eigen verbruik en waar er ruimte is voor verbetering en dus een lagere factuur. Voor de stad is het een erg nuttige tool om zicht te krijgen op het gedrag en de noden van haar inwoners. Toekomstige campagnes, groepsaankopen, wedstrijden en andere initiatieven kunnen zo beter op de burger worden afgestemd. Hoe meer Mechelaars hun gebruiksgegevens ingeven, hoe beter."

 

Energiedagen tijdens de Woonbeurs

Eens zicht op je huidige energieverbruik, is het tijd om na te denken over ingrepen die je verbruik beperken. Enkele keren per jaar reikt Energiepunt Mechelen middels lezingen en infoavonden allerhande (vrijblijvende) tips uit om energie te besparen tijdens de zogenaamde Energiedagen. Een eerste reeks van vier dagen vindt plaats in januari in de Nekkerhal, tijdens de beurs Wonen 2015. Zeker wie kleine of grote renovatiewerken in het vooruitzicht heeft, mag hier niet ontbreken.

  • Dinsdag 27 januari, 15.15u ? lezing verwarmingsinstallaties
    Een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen vergt een doordachte keuze en voorbereiding. Deze lezing geeft je info over radiatoren, convectoren als vloerverwarming en wandverwarming. Je komt meer te weten over warmtepompen, ketels op verschillende energiebronnen en over een optimale regeling van het volledige systeem en de koppeling met sanitair warm water.
  • Vrijdag 30 januari, 19u ? lezing dakisolatie
    Via je dak verliest je woning tot 26 % van haar warmte. Een goede dakisolatie is dus een must. Hier leer je alles over het isoleren van verschillende soorten daken en de mogelijke premies.
  • Dinsdag 27 januari en vrijdag 30 januari, voorafgaand aan de lezingen - Gratis Quickscans
    In ongeveer 20 minuten worden jouw (ver)bouwplannen gescreend op de belangrijkste principes van duurzaam bouwen en wonen.
  • Zaterdag 24 en 31 januari, 11-17u ? tweedaagse cursus Eandis Bouwfit-dagen
    Zowat alle aspecten van bouwen of verbouwen komen aan bod. Op het programma staan onder meer: isoleren, ventileren, verwarming, sanitair en nutsvoorzieningen. Maar ook duurzame technieken, energiepremies en wetgeving staan op de agenda. De cursus eindigt met concrete oefeningen over de meest optimale keuzes en bouwconfiguraties.

Praktische info Energiedagen:

  • 24, 27, 30 en 31 januari
  • Beurs Wonen 2015 (Nekkerhal Mechelen, Brouwershoek)
  • Kostprijs en toegankelijkheid: lezing gratis voor iedereen, cursus gratis voor Mechelaars, Quickscans gratis voor inwoners van de provincie Antwerpen.
  • Je inschrijving voor de lezing/cursus/quickscan verleent je gratis toegang tot de beurs Wonen 2015 voor de dag van de lezing/curus/quickcan.
  • Inschrijven is noodzakelijk en doe je via Energiepunt Mechelen.

 

150ste dossier voor Energiepunt

Eens je weet welke investeringen lonen, is het zaak er zo snel mogelijk werk van te maken. Vaak betalen die ingrepen zich op termijn terug, maar is de investering zelf een hoge kost. Daarom kunnen inwoners bij Energiepunt Mechelen terecht voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Energiepunt biedt goedkope FRGE-leningen aan, met een maximum rentevoet van 2 %. Inmiddels maakten al 150 Mechelse gezinnen gebruik van zo'n lening, goed voor een totaalbedrag van meer dan 1 miljoen euro en een verwachte energiebesparing van 1.339.333 kWh per jaar. Dat komt dan weer overeen met 340 ton CO2 die jaarlijks minder wordt uitgestoten.

Enkele Mechelaars getuigen over hun ondersteuning door Energiepunt Mechelen:

  • "Omdat mijn zijgevel niet geïsoleerd was, ging veel energie verloren. Bij Energiepunt kreeg ik een goedkope lening voor buitenisolatie. Men heeft me met raad en daad bijgestaan om de nodige formulieren in te vullen en documenten te verzamelen, zodat de leningsaanvraag vlot is verlopen." (Frans Van de Velde)
  • "Nu er geen subsidies meer zijn voor zonnepanelen, is de prijs voor zonnepanelen gedaald en hun rendement aanzienlijk toegenomen. We wilden eerst ons dak opnieuw isoleren en er dan panelen op plaatsen, maar dat is tezamen toch een hoge kost. Je kan nergens aan betere voorwaarden een groene lening krijgen dan bij Energiepunt. Bovendien is alles vlot verlopen, dus wij zijn zeer tevreden." (Ivo)